Column Joop de Keijzer

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

033 Politiek; een mager zesje

Aan de locatie lag het niet. Cocktailbar Club 5 aan de Lavendelstraat, één van de vele tenten van horecatycoon Jan de Wilde, was fraai ingericht voor een lijsttrekkersdebat. Producent Gerrit Veenendaal had alles prima geregeld. Met medewerking van cameraman Andy van de Vlasakker en Rob Smulders Audiovisueel had hij een professionele studio gerealiseerd voor dit praatprogramma. Talkshow presentator Arjan te Lintelo had vier vers gestreken overhemden met bijpassende pochetjes meegenomen. De gasten werden op hilarische wijze door alleskunner Arjen van der Linden geïntroduceerd. Hans werd door hem gekscherend 'Elvis' genoemd vanwege zijn imposante bakkebaarden. Rocknummer The Final Countdown knalde uit de speakers, het publiek ging er eens goed voor zitten. De kandidaten konden drie kwartier verbaal met elkaar op de vuist. Nou, dat viel lelijk tegen. Pim kon niet imponeren. Frans was formeel en netjes. Daniëlle laat zich graag verleiden. Met Roel in de raad word het vast gezellig. Betty sprak van een gelukindex! Louis geeft glans bij wrijving. Micheline was lekker pittig. Ben maakte het ook niet echt spannend. Het venijn zat in de staart. Bij de laatste sessie betraden Ad 'Adje, Spatje, Vleestomaat' Meijer (SP), Simone 'Geweten van de Raad' Kennedy-Doornbos (CU) en Hans 'Spiekbriefje' van Wegen (BPA) het strijdperk. Heerlijk om te zien en horen hoe Ad en Simone stevig met elkaar de discussie aangingen, waardoor Hans enigszins werd overrompeld maar wel moeizaam overeind bleef. De overige lijsttrekkers maakten een keurige, maar geen overtuigende indruk. Twee aandachtige toehoorders, Peter de Langen en Gerard Chel had ik bereid gevonden om een cijferwaardering te geven. Nou, dat wilde de twee mannetjes wel doen. Als een soort Statler en Waldorf (van de Muppetshow) gaven ze hun ongezouten mening over de kandidaten. Ik vermeld alleen het cijfer, want er is geen ruimte voor een motivering.

De cijfers zijn achtereenvolgens van Peter, dan Gerard:.

Betty van Plateringen (AA), 6 en 6.

Ben Stoelinga (A'foort 2014), 6 en 7.

Louis de la Combé (PvdA), 6 en 6.

Micheline Paffen-Zeenni (CDA), 7,5 en 7.

Pim van den Berg (D66), 6 en 5.

Daniëlle van Wijngaarden (VVD), 7 en 7.

Frans Prins (GL), 6 en 5.

Roel Mulder (OPA), 6,5 en 6.

Simone Kennedy-Doornbos (CU), 8,5 en 8.

Ad Meijer (SP), 7,5 en 7.

Hans van Wegen (BPA), 5,5 en 5.

Will van der Vlies kreeg van beide heren een 7 voor haar heldere uitleg over het werk van de raadsgriffie.

De nazit op donderdagavond was beregezellig. Barkeeper Jarno van der Duim schonk nog een Grimbergen Dubbel voor me in, vulde het bakje pinda's tot aan de rand. Ik schreef nog wat smeuïge reacties op waarvan ik u er één niet wil onthouden: VVD'er Kees Kraanen die zijn vroegere partijgenoot, Hans, zeemeeuwenpolitiek verweet. Luid krijsend naar binnen vliegen, alles onderschijten, snel weer wegvliegen.

Wist u dat in alle gesprekken samen het woord 'Belangrijk' maar liefst 53 keer is genoemd; voor sommige raadsleden luisteren ook een vaardigheid zou moeten zijn; deze debatten bij Omroep EVA worden uitgezonden vanaf 24 februari; u op 19 maart kunt stemmen op twaalf partijen; wij van 'Borrelzzzzz' op die avond een spetterend programma hopen te maken; we daar een paar kleine sponsoren voor zoeken en ik nog steeds een zwevende kiezer ben?

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie