Voor anderen doen wat jij leuk vindt

31 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In een tijd waarin de overheid kort op zorg, timmert Stichting Present als 'vrijwilligersmakelaar' flink aan de weg. ,,Steeds meer mensen willen zich ook voor langere tijd voor een ander inzetten", signaleert coördinator Wilma Oosterhuis. Sinds dit najaar kunnen niet alleen groepen vrijwilligers zich bij Present melden voor korte klussen bij hulpbehoevende medemensen, maar worden ook gezinnen ingezet, voor langerlopende trajecten.

door Christiaan Dekker

Als 'vrijwilligersmakelaar' biedt Present groepen mensen de mogelijkheid om een zinvolle dag te beleven door zich op projectbasis in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of onvoldoende sociaal netwerk. Sinds september loopt ook het tweejarige project 'Gezin in de Buurt', in samenwerking met het Leger des Heils. ,,Present koppelt een gezin dat zijn gezinsleven wil delen aan een gezin dat door het Leger wordt voorgedragen. Inmiddels lopen in Amersfoort ongeveer tien trajecten", vertelt coördinator Wilma Oosterhuis.

Present richt zicht in eerste instantie niet op hulpvragers, maar op vrijwilligers die hulp willen geven: ,,Wij vragen hen waar zij goed in zijn, wat zij leuk vinden om te doen en wanneer dat kan. De één wil zijn handen uit de mouwen steken, de ander houdt meer van gezellig babbelen of wandelen. Present richt zich altijd op groepen van minstens twee personen. Dat doen we omdat dit bijdraagt aan ons doel: een beweging op gang brengen van naar elkaar omzien. Bovendien enthousiasmeren de vrijwilligers elkaar. Ik hoop dat onze vrijwilligers een tof gevoel overhouden aan hun actie en dus vaker iets gaan doen voor een ander. Oosterhuis signaleert een positieve trend op dit gebied: ,,Steeds meer mensen willen zich ook voor langere tijd inzetten. Dat de overheid snijdt in zorg, stimuleert wellicht een verantwoordelijkheidsgevoel."

Aanvulling

De hulpvragers aan wie Present de vrijwilligers koppelt, komen binnen via maatschappelijke organisaties. ,,Wij stappen in een lopend hulpverleningstraject. Een voorbeeld: het komt voor dat iemand vanwege psychische of lichamelijke klachten zijn huis niet goed kan opruimen. Dan bestaat de kans dat hij door schaamte geen mensen meer thuis wil ontvangen. Hierdoor verkleint zijn netwerk en kan vereenzaming ontstaan. Als een groep mensen eens flink komt opruimen en schoonmaken en eventueel ook de muren saust, leeft zo iemand op en durft hij weer mensen te ontvangen. De reguliere hulpverleners hebben voor dit soort acties geen budget of tijd. Present wil hulpverleners laten zien dat informele zorg (vrijwilligers of eigen netwerk) een aanvulling vormt op het hulpverleningstraject."

Naast 'achter-de-voordeur-projecten' coördineert Present ook sociale activiteiten als samen winkelen of iets leuks doen. ,,Een jong stel bood een keer aan twee mensen mee te nemen voor een dagje zeilen nadat zij hadden gemerkt hoe enkele vrienden daarvan genoten. Present koppelde hen aan twee Ethiopische mannen die heerlijk hebben genoten van een zeiltocht naar Urk. Zie je, vaak kun je iets doen voor anderen wat je zelf ook leuk vindt!"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie