Proef met inzameling tweedehands tapijttegels

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Er start op zaterdag 1 februari een proef rond inzameling van tapijttegels bij particulieren in Amersfoort. Inwoners kunnen oude tapijttegels wegbrengen op het milieu brengstation van ROVA of het kringloopcentrum Amersfoort-Leusden vragen de tegels thuis op te komen halen. Doel van de proef is te onderzoeken of producthergebruik van oude tapijttegels voldoende oplevert. Momenteel worden de oude tegels nog verbrand in een verbrandingsoven. De proef loopt af op 30 april of na inzameling van duizend kilo tegels.

Initiatiefnemer van de proef is Willem van Gaal, oud medewerker van tapijttegelfabrikant Interface. Hij heeft ROVA, Interface, de gemeente Amersfoort en Kringloopcentrum Amersfoort- Leusden bijeen gebracht om het hergebruik van tapijttegels te stimuleren. ,,Het is eigenlijk gekkenwerk dat we goede spullen zoals tapijttegels nu nog als restafval naar de verbrandingsoven brengen, terwijl we het heel goed kunnen hergebruiken. Eerst proberen het tweedehands te verkopen, daar kunnen we allemaal profijt van hebben. Als dat niet lukt, kan de industrie heel goed de garen en backing eruit halen en recyclen. Dat is de circulaire economie die kansen biedt", aldus Willem van Gaal.

Een eerste partij tegels wordt overhandigd door Willem van Gaal aan Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden en ROVA op woensdag 29 januari om 10.00 uur op het milieu brengstation van ROVA aan de Nijverheidsweg Noord 35.

Tas cadeau

Belangrijkste winst is dat de grondstoffen worden hergebruikt in plaats van vernietigd. Dit is nodig, gelet op de toenemende grondstoffenbehoefte en de toenemende -schaarste wereldwijd. Een bijkomend voordeel is dat er door de organisatie van hergebruik en recycling op lokaal niveau extra werkgelegenheid kan worden gecreëerd.

De eerste honderd aanbieders van tapijttegels ontvangen een duurzame ROVA tas (big shopper volledig gemaakt van plastic flesjes).

Het adres van het milieu brengstation van ROVA is Nijverheidsweg Noord 35, voor openingstijden: www.rova.nl. Kringloopcentrum Amersfoort, Zwaaikom 21, voor openingstijden: www.kringloopamersfoortleusden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie