G1000: 'Bepaal zelf de agenda voor Amersfoort'

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op 22 maart, de zaterdag na de gemeenteraadsverkiezingen, vindt voor het eerst de G1000 Amersfoort plaats in de Rijtuigenloods. Maximaal duizend Amersfoorters vormen dan een Burgerraad die gaat nadenken over zaken die belangrijk zijn voor onze stad in de komende vier jaar. Het op deze manier vaststellen van een burgeragenda maakt deel uit van een vernieuwende vorm van lokale democratie. De Stad Amersfoort ging hierover in gesprek met initiatiefneemster Nicole Estejé.

door Fien Vermeulen

Kun je iets meer vertellen over die nieuwe vorm van democratie?

,,Verkiezingen, landelijk en lokaal, worden altijd gevierd als de hoogtijdagen van de democratie. Maar eigenlijk geven mensen hun democratische rechten voor vier jaar weg door een kruisje te zetten achter een naam. De G1000 Amersfoort wil mensen de kans geven die gehele vier jaar zelf plannen voor de toekomst van de stad te kunnen maken. Mensen dragen dan dus zelf bij aan hun samenleving. Ze kunnen zich hard maken voor zaken die zij belangrijk vinden door zelf thema's op de agenda te zetten. We baseren ons natuurlijk op de normale loop van verkiezingen: er wordt eerst een gemeenteraad gekozen. Toch willen we de burgers gelijke kansen geven om hun stem meer te laten horen. Het meest vernieuwende aan de G1000 Amersfoort is daarom dat we werken met een loting. Iedere kiesgerechtigde Amersfoorter kan een uitnodiging krijgen om deel te nemen. Op 19 maart zetten we een kruisje achter een naam, maar als je ingeloot wordt om deel te nemen, kom dan op de 22e je burgerrecht innen. Maak je hard voor wat je belangrijk vindt."

Is het nodig dat de Amersfoortse burgers hun stem meer laten horen?

,,Niet veel meer dan op andere plekken, denk ik. Wel is Amersfoort een goede plek voor een Burgerraad. Er zijn in de stad veel burgerinitiatieven, die energie maakt dat Amersfoort een vruchtbare bodem vormt voor de G1000."

Hoe kwam de G1000 Amersfoort tot stand?

,,We hebben ons laten inspireren door de G1000 in België. In 2011 werd daar een landelijke bijeenkomst georganiseerd voor duizend Belgen. Deze Burgerraad stemde aan het eind van de dag over honderd voorgeschreven voorstellen die tijdens de G1000 zijn uitgewerkt. Maar niet alleen België werkt met een Burgerraad. Mijn grote voorbeeld is Ierland: daar werken ze met een raad van gelote burgers die thema's aanpakken waaraan politici zich niet durven te wagen. Politici zijn namelijk bang voor afrekening en laten moeilijke thema's, die wel belangrijk zijn voor de samenleving, structureel liggen. Omdat burgers niet dezelfde belangen hebben als politici pakken zij die thema's wel aan."

Hoe zal de G1000 Amersfoort eruit gaan zien?

,,Als organisatie hebben we zelf één thema bedacht waarover gesproken gaat worden: het vervolg op de G1000 Amersfoort. Daar zijn we namelijk erg mee bezig. Deze bijeenkomst is het startschot van een experiment, dat hopelijk vier jaar gaat draaien. We hopen dat de Burgerraad, wellicht in een kleinere samenstelling, vaker bij elkaar zal komen in die vier jaar. Ik heb geen idee met wat voor thema's mensen verder zullen komen. We willen de agenda van burgerinitiatieven ophalen, dus we laten het helemaal vrij. We willen horen wat er speelt onder de Amersfoorters. Aan het einde van de dag wordt er gestemd, de bedoeling is dat er dan nog negen thema's gekozen worden."

Hoe staat het met de voorbereidingen?

,,Het is een gigantische klus om alles binnen twee maanden rond te krijgen. Iedereen die mee wil helpen met de voorbereiding of op de dag zelf is van harte welkom. Er staan nog twee informatiebijeenkomsten op de planning, details daarover zijn te vinden op de website. Het allerbelangrijkste is dat de mensen die ingeloot worden, ook daadwerkelijk komen. We proberen de G1000 Amersfoort daarom zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. In de wijken moet het gaan leven. De G1000 moet het gesprek van de dag worden: 'Ben jij ook ingeloot?'. We hopen natuurlijk dat het een enorm succes wordt."

Komt er bij succes een vervolg op de G1000 Amersfoort?

,,Succes zou zijn dat de deelnemers de G1000 Amersfoort een belangrijke en goede dag vonden. Ik denk dat daaruit voortvloeit dat ze zelf zullen bekijken hoe ze de Burgerraad nog een keer kunnen organiseren. Het is na deze G1000 namelijk aan de burgers zelf om er een vervolg aan te geven. Als organisatie hopen wij natuurlijk dat de resultaten van 22 maart gewaarborgd zullen worden in de komende vier jaar."

Voor meer informatie over de G1000 Amersfoort, zie de website www.G1000Amersfoort.nl of de Facebookpagina: G1000Amersfoort.

Duizend Belgen overleggen tijdens de G1000 in België.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie