'Evenementen leveren stad veel geld op'

22 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De grote verrassing van de bijeenkomst in het Stadscafé dinsdagavond 21 januari: de gemeente geeft 280.000 euro subsidie voor evenementen, terwijl de ongeveer een half miljoen bezoekers jaarlijks ruim 80 miljoen euro bijdragen aan de Amersfoortse economie. In 2011 zelfs 102 miljoen euro. Een 'droominvestering' vond een overgrote meerderheid van de ruim honderdtwintig aanwezigen. Met die getallen geconfronteerd zegde economie- én cultuurwethouder Pim van den Berg toe te bekijken of er 'potjes' uit de sector economie kunnen worden ingezet voor evenementen.

door Kees Quaadgras

Aanleiding voor het gesprek is de komst van een nieuwe stedelijke evenementennota. Veel organisatoren van evenementen, binnenstadsbewoners en enkele politici gaven dinsdag daarover hun mening.

De genoemde bedragen waren al bij de gemeente bekend. Ze werden opgelepeld door beleidsadviseur Anne Arendsen: ,,Per bezoek wordt gemiddeld 41 euro uitgegeven." Evenementen worden vooral bezocht door Amersfoorters. Rond de tachtigduizend mensen komen van buiten de stad.

De getallen vormden een opmaat voor zowel kritische als opbouwende opmerkingen. Alexander Beets van het Jazzfestival: ,,Dertien jaar geleden zei de gemeente: 'Leuk, een feestje, daar gaan we aan mee doen!' Tegenwoordig wordt gezegd: 'Zo, dus jullie willen in onze stad een festival organiseren...'"

De meesten vonden dat de gemeente meer moet investeren. Alfred Konijnenbelt van Spoffin meldde dat een stad als 's Hertogenbosch haar evenementen aanzienlijk meer subsidie verstrekt.

Een bedreiging voor evenementen zijn de beveiligingseisen van de gemeente die meer en meer worden opgeschroefd, vaak nadat er elders iets is fout gegaan. ,,Bijvoorbeeld na Hoek van Holland en Düsseldorf", aldus Jos de Boer van onder meer de Keistadfeesten.

Zo moest Dias Latinos in 2013 een ton voor veiligheid bij elkaar zien te sprokkelen. Dat lukte niet. Dus geen tropisch feest.

'Zoals in Berlijn'

Veel mensen vonden dat als de gemeente eisen stelt, de gemeente daar ook financieel voor op moet draaien. Voorts waren er adviezen om meer samen te werken. Waterlijnschipper Han Gerlings: ,,Subsidieer de infrastructuur en de beveiliging. Plus de podia. Het moet toch mogelijk zijn als gemeente om voor podia goede huurcontracten af te sluiten? Of ze zelf aan te schaffen?"

André van Gelderen van Zandfoort aan de Eem: ,,Nu is er sprake van een tegenstelling tussen de gemeente en de organisatoren, terwijl we juist als partners zouden moeten optreden. We hebben immers dezelfde belangen."

In 2013 hadden er 79 festivals plaats. De vraag werd opgeworpen of Amersfoort zich zou moeten concentreren op drie tot vier veel bezoekers trekkende grote festivals of enkele grote én vele kleine. Een grote meerderheid koos voor het laatste. "Zoiets als in Berlijn", zei een binnenstadbewoner, "Daar is altijd iets verrassends te zien." Een ander: "Het gaat er vooral om een aantrekkelijke stad te maken en niet in de eerste plaats om toeristen te trekken."

Samenwerking

Meerdere aanwezigen hamerden op een grotere samenwerking op organisatorisch gebied. Daar kan weer geld mee worden bespaard, dat vervolgens kan worden gebruikt voor een betere programmering.

Een grotere verspreiding van evenementen over de stad kreeg weinig medestanders. Wel werden Eemkade en Eemplein genoemd als goede evenementenlocaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie