Column Joop de Keijzer

Nieuws

KOP

Eergisteren was het 'blue monday', een dag waarop je in een dip zit, je depressief voelt, verlangt naar het voorjaar. Voor mij ging dat ook op. Stond een beetje brak op, had een prutlip (herpes labialis), koffie smaakte laf, verstopte neus, alleen maar ellende in de krant. De vaas met bosje gemengde tulpen hielp nauwelijks om deze melancholie te verjagen. Hoe kom ik van deze blues af? Opeens schiet mij een waanzinnig idee te binnen. Als ik nou eens een politieke partij opricht alleen voor kunstenaars, schilders, journalisten, columnisten, fotografen, horecamensen, muzikanten en cultuurliefhebbers, hoe zou die er dan uitzien?

Ik word al iets vrolijker. Mijn partij gaat 'Kunst Op Pluche' (KOP) heten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen halen we een monsterzege. We komen met 39 zetels in de Amersfoortse gemeenteraad. Denk je eens in wat voor voordelen deze samenstelling heeft. Ik word steeds blijer, tik mevrouw de Keijzer ondeugend op billen. We gaan zes wethouders leveren, drie vrouwen en drie mannen. De dames Mary Treu, Mariel Beelaerts en Joke Sickmann zijn de vrouwelijke 'Kopstukken', de heren Coen Verbraak, Guido de Wijs en Teun van Essen de mannelijke. Alle fractiekamers kunnen worden leeggeruimd, want de raadszaal wordt niet alleen een grote fractiekamer, maar ook expositieruimte. Iedere ingediende motie wordt altijd met 39 voor en 0 tegen aangenomen.

Coen krijgt media in zijn portefeuille. Gaat tevens smaakvolle interviews maken met politici uit andere steden die alles willen weten over deze unieke situatie. Guido gaat op de fiets de stad in en maakt een kritisch overzicht van de lelijkste plekken en gebouwen in Amersfoort. De afgrijselijkste puisten gaan op de schop. Samen met gelijkgestemden worden ideeën gelanceerd voor acceptabele alternatieven. Zij reizen de hele wereld af om inspiratie op te doen. De dames gaan de kunst en cultuur in onze stad voor altijd op de kaart zetten. Bezoeken steden als Parijs, Milaan, Moskou en Barcelona. Binnen twee jaar wordt, mede door hun tomeloze inzet, Amersfoort de culturele hoofdstad van de wereld. Joke gaat verbinden, enthousiasmeren en bijeenkomsten organiseren. Teun gaat alles op gebied van theater, toneel en musicals naar Amersfoort halen. Harold Warmelink zit in de adviesraad. Raadsleden staan te trappelen. Gerrit Veenendaal en Rob Lampe gaan met omroep EVA om de tafel. Na een jaar staat onze stadsomroep er gezond voor en is RTV Amersfoort een geduchte concurrent van Utrecht.

De raadsvergaderingen beginnen steevast met een gedicht of column. Eindigen met een muzikale verrassing. Dichters Arjen van der Linden, Cees van Weerd en Wichard Maassen dienen een motie in om het spits af te bijten. Motie onder luid applaus aangenomen. Leif de Leeuw, Thijs Borsten en Peter Bruys doen de eerste drie muzikale afsluitingen. Sanne Hans (Miss Montreal) wil duetten doen met Nynke Geertsma. Raadsleden Hassan Elammouri, Bülent Yokus en Arya Tariverdi gaan kleurrijk Amersfoort promoten. Nieuwsblad De Stad Amersfoort krijgt vanzelfsprekend alle primeurs. De raadsvergaderingen worden telkens afgesloten met een glaasje wit en terplekke klaargemaakte amuses. Elke week weer andere restaurateurs.

Raadsleden Couzijn van Leeuwen, Thijs Trompert/Marisja Smit, Marco Hofsté, Frans Kanters, Norbertus en Emiel van der Kruk zorgen elke maand voor een nieuw kunstwerk in de raadszaal. Jos van Oord met in zijn kielzog zoon Dirkjan en de broertjes Sijmen en Siep Stronks staan te popelen om beëdigd te worden. Ook Ron Jagers, Berry Buunk, Kees de Bie, Thomas Kruip en Floor Visser barsten van de creatieve ideeën. Ik loop nu van plezier te dansen door de kamer. Dit is het beste antidepressivum tegen mijn winterdip. Als de redactie nou maar niet denkt dat er een steekje los zit bij hun stukjesschrijver!

Joop de Keijzer.

advertentie