RC Eemland verstevigt koppositie

20 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Door de 13-20 overwinning in de uitwedstrijd tegen de Hookers uit Hoek van Holland, verstevigde rugby ereklasser RC Eemland haar koppositie in de Nationale Plate poule. Door het gemis van enkele geblesseerde voorwaartsen en de geschorste Umraan Jadwat, was het in eerste instantie even wennen in de uitvoering van de vele scrums die in de eerste helft plaatsvonden.

Beide ploegen die absoluut gelijkwaardig aan elkaar waren, streden in veel duelswaarbij de thuisploeg als eerste een try wist te drukken (5-0). De conversie werd niet benut. Maar vervolgens was het Eemland dat de regie overnam en na het missen van een aantal toegekende penalty 's via een goed uitgespeelde aanval op gelijke hoogte kwam door Michael du Plessis (5-5). Kort daarna profiteerden de Hookers van een fout in de verdediging van Eemland en kwamen dicht in de buurt van de tryline van Eemland. Maar de verdediging van Amersfoort liet zien uit het goede hout te zijn gesneden en kwam door een interceptie van Michael du Plessis op een 5-10 voorsprong. Kort voor het rustsignaal was het Jost de Graaf die met een goed uitgevoerde penalty de 8-13 voorsprong op het scorebord wist te brengen.

Bij aanvang van de tweede helft een furieus spelende thuisploeg die de eerste tie minuten te vinden was in het 22 meter gebied van Amersfoort. Dat betekende veel druk op de Amersfoortse verdediging die dan ook moesten toezien hoe de Hookers een try wisten te drukken en daarmee op gelijke hoogte kwamen (13-13). Ook hier werd de conversie niet benut en bleven de kickers aan beide kanten moeite houden met scoren. En dat laatste was ook kort daarna het geval toen Eemland kicker de Graaf mocht aanleggen voor een penalty recht voor de palen. Via de paal stuiterde de bal echter terug in het veld. En daar waar de thuisploeg even niet oplette, was het Louis du Plessis die met een slimme move de bal veroverde, gas gaf en Eemland op een 13-18 voorsprong bracht. Met de benutte conversie van de Graaf betkende dat uiteindelijk een eindstad van 13-20.