3 januari 2014 om 00:00 Nieuws

kopEr is nog plek aan tafel in het Leusderkwartier

fotobijschriftIn het Leusderkwartier organiseren drie kerken maaltijden voor wijkbewoners die graag met anderen aan tafel zitten.

AMERSFOORT - De dure maanden zijn achter de rug, de feestmaaltijden achter de kiezen en de eerste goede voornemens krijgen vorm. Of u in 2014 nu wat meer op de financiën wilt letten of het sociale netwerk verder wilt uitbreiden, bij de kerken in het Leusderkwartier zit u goed. Zowel de Fonteinkerk, de Martuskerk als de Nieuwe Kerk bieden ‘open maaltijden’ waar men voor drieënhalve euro kan aanschuiven voor een driegangenmaaltijd.

Door Deborah Hempenius

,,Vrijwilligers van de Nieuwe kerk organiseren deze maaltijden al twintig jaar”, vertelt Koos van Noppen, een van de huidige organisatoren van de maaltijden in de kerk aan de Leusderweg. ,,Een paar jaar geleden hebben we met steun van het wijkbeheerteam de keuken gerenoveerd waardoor we nu 50 tot 60 mensen tegelijkertijd kunnen bedienen. Met Kerst waren het er zelfs 70. Dat vergt een strakke planning en extra handen om er voor te zorgen dat iedereen zijn eten ook wárm op het bord krijgt. Tijdens een gemiddelde ‘open maaltijd’ ontvangen we ongeveer 45 mensen. Er is dus nog plek aan tafel, iedereen is welkom!”

Ook de Fonteinkerk aan de Robert Kochstraat en de Martuskerk aan de Copernicusstraat houden ‘open maaltijden’ voor een breed publiek: ,,Er is een groep vaste gasten en er zijn mensen die zich zo nu en dan aanmelden om mee te eten. Het is een heel gemêleerd gezelschap: van jong tot oud en uit verschillende sociale klassen. Er komen mensen die goed in de slappe was zitten en mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien. Klanten van de Voedselbank kunnen overigens gratis aanschuiven”, aldus Van Noppen.

tussenkopMeet & Eat

Recentelijk is in de Nieuwe Kerk gestart met maaltijden voor twintigers en dertigers onder de naam ‘Meet & Eat’, elke donderdag om 18.30 uur. Van Noppen: ,,Het doel van het samen eten is mensen te verbinden. Eten moet je toch en dan is dit een gezellig alternatief voor alleen thuis eten. Dat geldt natuurlijk ook voor deze doelgroep.”

De drie kerken zijn niet alleen elkaars sparringpartner, maar werken incidenteel ook samen. ,,Vorig jaar hebben we gezamenlijk een maaltijd verzorgd voor de vrijwilligers van woonzorgcentrum de Amerhorst. We bekijken nu of we dit jaar mantelzorgers in de wijk een diner kunnen aanbieden. Dat wordt dan vanuit de kerk gefinancierd en hoeft gelukkig niet veel te kosten. Ik verbaas me er elke keer weer over dat we voor zo’n klein budget een volwaardige maaltijd op tafel zetten. Want een blik doperwten opendraaien kan iedereen thuis ook wel.” aldus Van Noppen.

Mee-eten? Dat kan voor € 3.50 op elke eerste maandag van de maand om 18.00 uur in de Nieuwe Kerk, Leusderweg 110, aanmelden via 06-26663023. Elke woensdagavond om 18.00 uur in de Martuskerk, Copernicusstraat 18, aanmelden via samenetenopwoensdagavond@gmail.com. Elke derde vrijdag van de maand om 18.00 uur in de Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4, aanmelden via weenink-kors@planet.nl of 06-30546219.

Speciaal voor twintigers en dertigers is er op donderdagen om 18.30 een ‘Meet & Eat’ in de Nieuwe Kerk. Deze maaltijd kost € 5,-. Aanmelden via meetandeat@gmail.com

*

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie