Herke Elbers nieuwe gemeentesecretaris Amersfoort

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Mevrouw Herke Elbers wordt de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur van Amersfoort. De huidige stadsdeelsecretaris van stadsdeel Noord van de gemeente Amsterdam (circa 90.000 inwoners) begint op 1 maart 2014. Ze volgt Han Bekkers op, die in november 2013 vertrok. Burgemeester Lucas Bolsius: "Ik ben verheugd met de komst van Herke Elbers en zie uit naar de samenwerking. In de moderne samenleving zoekt de overheid naar een nieuwe positie. De ideeën en ervaring van Elbers, specifiek in het betrekken van burgers en bedrijven, is voor Amersfoort van grote waarde." Elbers (45 jaar) studeerde recht en politicologie, en werkte eerder bij de rechtbank Amsterdam. Sinds 2001 vervult ze verschillende functies bij de gemeente Amsterdam en sinds februari 2012 is ze de hoogste ambtenaar van stadsdeel Noord.

In Amersfoort krijgt ze de opdacht om de gewenste ontwikkeling van de ambtelijke organisatie in Amersfoort verder invulling te geven. De afgelopen periode is een organisatieontwikkeltraject gestart, waarin de kernthema's samenwerking met elkaar, met het bestuur en de samenleving, politiek bestuurlijke/ maatschappelijke sensitiviteit, reflectief vermogen en kennisdeling vorm kregen. In 2014 wordt deze richting voor de organisatieontwikkeling naar concrete veranderingen in cultuur, structuur, aansturing en leiderschap van de organisatie vertaald.

Elbers: "De gemeentelijke overheid vindt een nieuwe rol in de samenleving, in een tijd waarin veranderingen aan de orde van de dag zijn. Regionalisering, de economische omstandigheden en de groeiende rol en kracht van bewoners leiden tot nieuwe vragen. Er ligt een grote uitdaging om door vernieuwend en slim te werken, samen de juiste antwoorden te vinden."

Op dinsdag 17 december heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad geïnformeerd over concrete stappen in de organisatieontwikkeling. Zo is nu besloten dat het Gemeenschappelijk Management Team (GMT) wordt omgevormd tot een klein directieteam, dat als eenheid de gehele ambtelijke organisatie aanstuurt. Direct na het aantreden van de nieuwe gemeentesecretaris worden de directietaken bepaald en herschikt. Toegewerkt wordt naar een model van twee directieleden.

De organisatie gaat verder werken vanuit meervoudige sturing, horizontaal op strategische thema's en complexe vraagstukken, verticaal op enkelvoudige producten. De huidige sectoraansturing verdwijnt geleidelijk in 2014 en maakt plaats voor samenhangende, vraaggestuurde beleids- en uitvoeringsafdelingen en een organisatieonderdeel voor interne dienstverlening.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie