Iedere seconde telt op eerste harthulp

26 november 2013 om 00:00 Nieuws

Operatie Meander

Eind december opent Meander Medisch Centrum aan de Maatweg in Amersfoort de deuren van het nieuwe ziekenhuis. Op de drempel van 2014 zal hier met recht worden getoost op voorspoed in het nieuwe jaar. Immers, beterschap is de moraal. Maar met nog 4 weken te gaan vraagt Operatie Meander wel alle handen aan het bed. Ready for countdown…

door Marco Bosmans

Je zou misschien denken dat de ziekenhuizen van Meander na tien getuigenissen in uw krant inmiddels bekend terrein zijn voor ondergetekende, maar niets is minder waar. Bij een bezoek aan mijn oma D. op C1 vind ik de weg - en zelfs sluipwegen - blindelings, maar wanneer ik na het bezoekuur zo nu en dan op eigen houtje aan een sentimental journey door de oude Lichtenberg begin, raak ik structureel verward in een doolhof. De trappen, liften, gangen en deuren; ze lijken allemaal op elkaar. Nou is dat in het geval van de gezonde, nieuwsgierige krantenschrijver zonder haast geen probleem, maar ik tref in het hof ook andere verdwaalden, die op tijd bij de dokter moeten zijn. En ja, wanneer de witte jassen ontbreken en de legenda tussen de liftdeuren over het hoofd wordt gezien, dan wil de zwervende schrijver nog wel eens bij de arm worden gepakt door een dwaler. 'Meneer, ik moet op K2 zijn, weet u waar dat is.' Nou ken ik een K2 waarvoor je een flinke klim moet maken, maar met de duiding bij de lift blijkt dat in Meander best mee te vallen. 'U bedoelt waarschijnlijk Ks en -1. In dat geval is het deze trap af en… Ik loop wel even met u mee.'

Ik kan u deze week melden dat ook het nieuwe ziekenhuis van Meander op dit moment een doolhof is, maar dat komt omdat de bordjes nog niet allemaal hangen. Het is voor de enkeling die er deze dagen moet zijn daarom nog even puzzelen met de papieren plattegrond, maar vanaf 23 december weet u de weg naar de dokter of patiënt via de Laan en de Brink gemakkelijk te vinden. En anders is er een enorme informatiebalie in het hart van het ziekenhuis waar de gastvrouwen u straks graag de weg wijzen.

Italiaanse hartdokter

Even terug naar de Lichtenberg, waar ik als wegwijzer naar de kelder per ongeluk bij de poli van Oncologie terecht kwam. Die afdeling is mij Godzijdank tot op heden bespaard gebleven, maar nieuwsgierig als ik ben trok een naambordje mijn aandacht: dr. Fabrizio Spanò. Dat moest een Italiaan zijn en van Italië gaat mijn hart altijd sneller kloppen. Voilà, een perfect alibi om even in deze wachtkamer plaats te nemen. Hij voltooide zijn studie in zijn thuisland en kwam uiteindelijk via Leiden in Amersfoort terecht als cardioloog, zo wil hij me na zijn spreekuur wel vertellen. ,,Ach, Italië komt vaak ter sprake tijdens de gesprekken met patiënten. Dat doe ik met plezier, maar het is ook een fijne manier om het ijs te breken. Veel patiënten die naar onze poli komen, maken zich zorgen en dan is wel zo prettig als we het eerst even hebben over hun vakantie of zoiets. Of over Rome of over het eten. Vervolgens ontkomen we niet aan de serieuze zaak. Nou moet u niet denken dat deze afdeling alleen maar over slecht nieuws gaat, want dat is echt niet waar. Het gaat vaak beter en soms zelfs heel goed, want de medische zorg op het gebied van hart- en vaatziekten ontwikkelt zich nog iedere dag. Ja, ik denk dat Amersfoort daarin een belangrijke rol speelt."

24/7

Wanneer we voor het vervolg van ons gesprek via (nog meer nieuwe) gangen en trappetjes een rustige kamer op de begane grond vinden, vertelt de cardioloog met trots over de voordelen van de verhuizing. ,,De eerste harthulp in het nieuwe ziekenhuis is alleen al op logistiek gebied een geweldige vooruitgang. Zeker in ons vak telt iedere seconde, dus willen we bij de opvang van patiënten met hartklachten geen tijd verliezen. Daar wordt 24 uur per dag en zeven dagen per week direct een diagnose gesteld en een behandeling bepaald. Natuurlijk zijn er patiënten die na een uur weer gerustgesteld naar huis kunnen, maar anderen krijgen medicijnen of worden direct opgenomen voor een dotterbehandeling. Al die afdelingen zitten, samen met hartbewaking, vlakbij elkaar. En daarnaast hebben we in Meander de modernste technologie en, als ik dat mag zeggen, een geweldig team om in te werken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie