Veertig jaar na annexatie nog steeds 'Groos op Hoogland'

Nieuws

HOOGLAND - Het is woensdag 1 januari precies veertig jaar geleden dat Hoogland geannexeerd werd door de gemeente Amersfoort. Dit gebeurde na een lange en hevige strijd tegen verschillende overheden. Vele Hooglanders waren bang dat Hoogland zijn identiteit zou verliezen.

Het aankomende jaar herdenken inwoners dat zij met zijn allen 'sterker uit de strijd zijn gekomen'. Om dit te coördineren is de stichting 'Groos op Hoogland' opgericht. Het getal 40 is komend jaar veel in beeld, terwijl er een groot aantal evenementen in 2014 aan de lijst worden toegevoegd, die al het Dorpsfeest, de carnavalsoptocht, het Polsstokverspringen en de Gazonmaaierrace telt. Extra evenementen waarmee Hoogland duidelijk maakt, dat het extra trots (Groos) is op het mooie dorp. Een paar voorbeelden: de roemruchte kruiwagentocht van 40 jaar geleden wordt herhaald (maar dan niet van Hoogland naar Den Haag, maar van Den Haag naar Hoogland), een wandeltocht langs Hooglandse (oude) grenzen (toevallig precies 40 kilometer), een zomerse verenigingsmarkt met veiling, Hoogland Dweilland (Blaaskapellenconcours) met braderie. De stichting Groos op Hoogland geeft een boekje uit met een veertigtal Hooglandse anekdotes, met Wim Smink als auteur.

De officiële presentatie van de stichting Groos op Hoogland is tijdens een vrolijke avond op 29 november om ongeveer 20.00 uur in partycentrum Concordia, aan de Kerklaan 2 in Hoogland. De site www.groosophoogland.nl is in het leven geroepn, maar wordt nog vrijwel permanent in aangevuld en aangepast.

advertentie