Zon en Schild zet bewoners uit terreinwoningen

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ze dachten er altijd te mogen wonen, zoals beloofd door de directie. De bewoners van de terreinwoningen van Zon en Schild langs de Utrechtseweg. Half september echter gaan de kapitale villa’s, waar ooit het kader woonde, op slot. De 48 mannen en vrouwen die een veilige plek dachten te hebben gevonden, gaan een onzekere toekomst tegemoet, beaamt Kima van der Meer, die hen begeleidt op het nieuwe pad dat ze moeten gaan.

Door Bert Vos

,,Ze zijn te goed voor een afdeling maar te kwetsbaar om op zichzelf te wonen. Op deze tussenvoorziening, zaten ze juist op de goede plek,” legt Kima uit. Desalniettemin verhuist een aanzienlijk deel naar locaties op het terrein of naar de stad waar ze ambulante zorg krijgen. Zoals Marijke die ruim twintig jaar op Zon en Schild verblijft. Ze woonde zes jaar met een kleine groep in de domineeswoning. Prachtig vond ze het. Eindelijk haar eigen plek waar ze zelfstandig was. Twee keer per dag kwam er even iemand kijken en verder kon ze haar gang gaan. Ze vindt het dan ook erg dat ze nu terug moet naar een langdurigverblijfsafdeling, waar ze gebonden is aan de structuur en regels. ,,Het is een achteruitgang. Ik had echt mijn vrijheid daar en die wordt mij weer afgenomen.”

In een verklaring zegt Zon en Schild dat ze zich nu eenmaal moet houden aan het bestuurlijk akkoord. Dat is erop gericht om cliënten zo lang mogelijk in hun thuissituatie te behandelen. Een klinische opname vindt alleen plaats als er geen alternatieven zijn. De nieuwe regelgeving betekent een scheiding tussen wonen en behandelen. Had de instelling vroeger ook een woonfunctie, nu is er uitsluitend sprake van behandeling en het toewerken naar begeleid zelfstandig wonen met ambulante behandeling. ,,Dit heeft grote impact en wij begrijpen dat patiënten dit als een achteruitgang kunnen ervaren. We zoeken samen met de patiënt naar de best mogelijke oplossing,” aldus een woordvoerder. Patiënten met ernstig psychiatrische problematiek voor wie ambulante behandeling niet mogelijk is blijft Zon en Schild klinische zorg aanbieden.

Lees verder op pagina ??

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie