Verbouwing parochie Sint Martinuskerk bijna klaar

Nieuws

De pastorie heeft altijd een woonbestemming gehad, tot vijftien jaar geleden de laatste pastores vertrokken. Op de eerste verdieping woonden, in de hoogtijdagen, tien pastores in kleine kamertjes en op zolder nog eens drie. Die kleine kamertjes zijn nu allemaal verdwenen en worden vervangen door ruimere vergader- en kantoorruimtes.

HOOGLAND - Op dit moment heerst er niet louter serene rust rond de Sint Martinuskerk aan de Kerklaan in Hoogland. Er klinken geluiden van boren, hamers, zaagmachines en niet te vergeten bouwradio’s door de pastorie. Sinds december zijn allerlei vakmensen bezig de pastorie grondig te verbouwen. ,,Maar”, aldus opzichter Harry van der Grinten, ,,met oog voor oude details, die laten we zo veel mogelijk intact.” door Christine Schut

,,De buitenkant van het pand laten we zo veel mogelijk in tact. We hebben aan de voorzijde wel de kozijnen vervangen, maar dat is ook alles. En er zijn dezelfde soort kozijnen voor terug gekomen.” Aan de zij- en achterkant is wat ingrijpender verbouwd. Daar zijn uitbouwen gekomen. ,,We hadden toestemming om dertig procent uit te breiden, maar daar hebben we geen gebruik van gemaakt. We hebben alleen gedaan wat we dachten dat nodig was”, vervolgt Van der Grinten de rondleiding.

Beneden komen er ruimtes om te vergaderen, boven het administratieve gedeelte. Het centrale parochiesecretariaat verhuist naar Hoogland, dus dat wordt dan daar gevestigd. Ook wordt de begraafplaats van de kerk nog flink uitgebreid. Hierdoor verdwijnt de tuin achter de parochie. ,,In Hoogland heerst een begraafcultuur. We hadden twee urnenmuren op de begraafplaats. Eén hebben we afgebroken, de tweede hebben we laten staan. Maar die staat er al twintig jaar en is nog steeds niet vol.”

De oorspronkelijke parochie dateert uit 1896. Later zijn er ruimten bij aangebouwd. Zoals een huiskamer voor de pastores in 1960. De plannen voor de verbouwing komen bijna allemaal uit de hoge hoed van Van der Grinten. ,,We hebben er in de ontwerpfase een architect bij gehad, dat moet ook wel om een bouwvergunning te kunnen krijgen, maar verder hebben we alles zelf gedaan. We hadden natuurlijk een beperkt budget.” De totale verbouwing kost 1,3 miljoen, vrijwel geheel door de parochianen zelf opgebracht. ,,Dat is veel geld. We waren er ook niet aan begonnen als we er niet van overtuigd waren dat we hier toekomst hebben.”

Waar Van der Grinten met name trots op is, is de ‘grijze doos’ die over de oude binnenplaats is geplaatst. ,,We wilden de binnenplaats dicht hebben. Toen heb ik, in samenspraak met de architect, bedacht om een grijze doos in de parochie te plaatsen. Op die doos, die bedekt is met grijze loden platen, is een lichtkoepel aangebracht, zodat binnen een grote lichte ruimte is ontstaan. Een grote centrale hal, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Tegelvloer

Bij binnenkomst valt de monumentale tegelvloer op. Van der Grinten vertelt met liefde voor het vak. Hij is in het dagelijks leven eigenaar van een steigerbouwbedrijf en al 37 jaar werkzaam in de bouw. ,,We kwamen allerlei oude details tegen die we graag wilden behouden. Zoals deze monumentale vloer. Hij is prachtig. Hierdoor blijft ook zichtbaar waar de oorspronkelijke parochie was. Zo gebruiken we overal monumentaal glas waar bestaand glas moest worden vervangen of nieuw moest worden aangebracht. In de jaren zestig werden over veel deuren platen geplaatst, omdat dat men dat toen mooier vond. Die platen hebben we allemaal verwijderd, zodat het oorspronkelijke reliëf weer zichtbaar werd.”

In de pastoreskamer werd de monumentale open haard gehandhaafd. Bij het restaureren van de muren kwamen oude boekenkasten te voorschijn, die nu weer zichtbaar zijn.

Daarnaast beschikt het pand nog over een grote kelder, die helaas te laag (ca 1,80 meter) is om frequent door mensen te mogen worden gebruikt. Hier worden de archieven gehuisvest. Van de grote zolder is één ruimte gemaakt die voorlopig niet wordt gebruikt. ,,Als we meer ruimte nodig hebben, kunnen we uitbreiden op de zolder. Alle obstakels, zoals een schoorsteen, zijn daar verwijderd.”

Opening

Voor wie nieuwsgierig is naar het eindresultaat: Zondag 12 september wordt het gebouw officieel geopend en in gebruik genomen. Binnen is het dan helemaal klaar, belooft Van der Grinten. ,,Buiten kan er misschien hier en daar nog een steiger staan, maar dat is niet erg.”

advertentie