De cirkel is rond voor Chris van Lottum

Nieuws

,,Dat tennisleven is zo’n apart verhaal, in een boek daarover gaat heel veel tijd zitten. Dan zal ik ook flink tegen schenen moeten schoppen. John maakt het niet uit als ik daarover een boek zou schrijven. Noëlle zal het niet leuk vinden, maar daar zou ik me niets van aantrekken. Het is dan mijn boek. Maar beide onderwerpen zijn te verschillend. Het kon niet één boek worden.”

HOOGLAND - In 1992 kreeg Hooglander Chris van Lottum (70) een hersenbloeding. ,,Ik dacht dat het afgelopen was met me’’, vertelt hij anno 2010. ,,Ik richtte me op in de ambulance, en zag mijn ouderlijk huis op kruispunt Hoevelaken. De cirkel is rond, dacht ik.’’ Reden waarom zijn boek Grootcirkel heet, wat tevens een verwijzing is naar zijn scheepvaartverleden. Van Lottum groeide op in Hoogland en werkte op de grote vaart en bij de Wereldomroep. Hij is vooral bekend als omstreden tennisvader. Dat het boek niet over dat deel van zijn leven gaat, heeft een reden. door Christine Schut

Koperhorst

De eerste aanzet tot wat nu ‘Grootcirkel’ is geworden, werd jaren geleden gegeven. ,,Ik kwam eerder veel in zorgcentrum De Koperhorst. Ik schreef elke week vier A4’tjes in hun blaadje ‘Bijblijvertje’ over mijn jeugd en leven op de grote vaart. Dat heb ik 33 maanden gedaan. Iemand zei toen tegen me dat ik er een boek van moest maken. Ik heb toen ‘ja’ gezegd, daarmee legde ik mijzelf grote druk op. De verhalen die in het Bijblijvertje verschenen, waren enigszins gekuist, dat heb ik in het boek niet gedaan.”

,,Ik heb het boek geschreven zodat mijn kinderen, en met name mijn jongste dochter Christine (5), weten wat hun vader heeft gedaan. Het boek laat ook zien dat je je eigen sociale milieu kunt ontstijgen. Het was vroeger niet vanzelfsprekend dat je naar de middelbare school ging. Ik ben daarin tegengewerkt. Ik was de zoon van een arbeider, dan was het niet de bedoeling dat je verder ging leren na de lagere school. In die zin is het ook een aanklacht tegen de huidige testen, zoals Cito, waarop blind wordt gevaren. Dankzij mijn moeder ben ik verder gekomen, niet dankzij mijn vader. Maar ik kan niet zeggen dat ik een moeizame relatie had met mijn vader. Hij was hard en duidelijk, daar hou ik van.”

Op de vraag of zijn relatie met zijn vader een rol heeft gespeeld in zijn latere moeizame relatie met zijn zoon John, antwoordt hij: ,,Je krijgt altijd een klap van de molenwiek mee.”

,,De zeevaart waarin ik jaren heb gewerkt, is een autoritaire gemeenschap, de Wereldomroep, waar ik daarna ging werken, totaal niet. Dat was een totale metamorfose. De Wereldomroep paste beter bij mij, maar mijn hart bleef ook bij de zeevaart. Ik heb overal altijd met veel plezier gewerkt.”

Grootcirkel

Een Grootcirkel is onder andere een zeevaartterm; de kortste afstand tussen twee punten over de aardbol. ,,In 1992 was ik in Hoevelaken, toen ik een hersenbloeding kreeg. Ik hoorde de ambulancebroeder zeggen dat mijn bloeddruk 220/210 was. Ik dacht dat het was afgelopen met me. Ik richtte me in de ambulance op en zag mijn ouderlijk huis bij kruispunt Hoevelaken. Toen dacht ik ‘de cirkel is rond’. Ik heb wel moeite gehad met het zoeken naar een juiste titel. Het boek is geen literair kunstwerk, het bevat verzamelde feiten die op haast documentaire-achtige wijze zijn opgeschreven. Het boek laat zien dat toeval een rol kan spelen in een leven.”

Tennis

In een gesprek met Van Lottum, moet het op een gegeven moment over tennis gaan. ,,Ik had niks met tennis, tot de kinderen gingen tennissen, zo is het gekomen. De relatie met mijn kinderen is momenteel goed. Al komen ze niet heel vaak langs. Noëlle heeft een tennisschool in Den Haag en zit veel in het buitenland. John woont in Amsterdam en zelf ben ik invalide.”

,,Ik heb twee heel verschillende oudste kinderen. Noëlle heeft als hoogste notering de 52e plaats op de wereldranglijst behaald. Daar heeft zij hard voor moeten werken. Noëlle en John hebben vanwege hun Franse moeder een dubbele nationaliteit. Noëlle heeft voor de Franse tennisnationaliteit gekozen omdat die bond haar altijd heeft gesteund. John had niets met Frankrijk. John stond ooit 62e op de wereldranglijst. Hij heeft van grotere namen gewonnen. Hij kon van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen. Het ging hem gemakkelijker af, zoals alle sporten. Hij kan ook erg goed voetballen. Hij speelt momenteel bij AFC in het tweede.”

Kinderen

Van Lottum heeft zijn boek opgedragen aan zijn kinderen. ,,Grootcirkel kan deels verklaren hoe ik ben en waarom ik een moeizame relatie met mijn zoon had. Het is geen excuus, het is een verklaring. Mijn jongste dochter kan later lezen wat voor man haar vader was. Het grote publiek zal niet geïnteresseerd zijn in het boek.”

u Chris van Lottum heeft het boek in eigen beheer uitgegeven. Er zijn er honderd van gedrukt. Het boek is verkrijgbaar bij Bruna (Kraailandhof) en Primera Brundel (Hamseweg) in Hoogland voor € 19,95.

advertentie