Urilift toch weer in gebruik

Nieuws

BINNENSTAD - Vanaf 15 juli wordt de urilift op de hoek van de Windsteeg en Groenmarkt weer in gebruik genomen. Dit tot ongeloof en begrip van Paula Bouwer en Lisette de Jong van horecaonderneming Queens. De eigenaars gooien de handdoek in de ring. Ze hebben inmiddels contact opgenomen met een makelaar om hun zaak te verkopen.

door John Spijkerman

,,Mijn gezondheid laat het ook niet langer meer toe om met een dergelijke grote stress en tegenwerking om te kunnen gaan'', zegt Paula Bouwer. ,,We leven beiden al jaren op het bestaansminimum en worden dankzij de gemeente al jaren continu achtervolgd door deurwaarders. Dan denken we weer dat we er zijn en dan moeten we weer veel hotelgasten afzeggen of hun geld teruggeven.''

Drie jaar geleden begonnen Paula Bouwer en Lisette de Jong de horeca-gelegenheid Queens op de Groenmarkt. Na drie jaar procederen en gedoe over de urilift op hun terras zijn zij het zat. Ze willen de horeca-gelegenheid verkopen. De urilift, midden op hun terras was niet het enige probleem waar ze tegen aanliepen. Ze hadden ook overlast van het storten van vuilnis en glas in de Windsteeg, het illegaal fiets- en autoparkeren en rondhangende en schreeuwende jongeren voor hun bedrijf. ,,We hebben het pand ook te koop aangeboden aan de gemeente. Dan kunnen ze er zelf een vuilnisbelt, urinoir en fietsenstalling in maken'', zegt Bouwer cynisch.

De urilift is een openbaar toilet dat kan verzinken in de grond. Op de uitgaansavonden (vrijdag en zaterdag) en tijdens evenementen wordt de urilift omhoog gezet. De gemeente wil met het plaatsen van uriliften op de drie uitgaanspleinen de overlast van wildplassen in de binnenstad terugdringen. Op het Lieve Vrouwekerkhof staat sinds 2002 een urilift. In 2007 is een tweede lift geplaatst op de Groenmarkt. Op de Hof moet eind 2010 een urilift worden geplaatst.

Even leek het alsof dat de urilift op de Groenmarkt verplaatst zou worden. Eind april vond een meerderheid in de gemeenteraad nog dat de urilift met onmiddellijke ingang buiten werking moest worden gesteld en dat er een nieuwe plek moest worden gezocht. Maar inmiddels vindt het college van b. en w. toch dat de urilift het beste kan blijven staan op de huidige plek omdat deze 'voldoet aan alle criteria en de meest geschikte plek is'. Na de raadsvergadering zijn de criteria voor het plaatsen van uriliften aangescherpt. Er is gekeken naar andere plekken voor de urilift op en nabij de Groenmarkt. Alle voors en tegen van de verschillende locaties zijn onderzocht. Een ander alternatief was de lift te plaatsen midden op de Groenmarkt, tegenover de ingang van de Joriskerk, maar het college heeft daar niet voor gekozen. Verplaatsen van de urilift zou bovendien 30.000 euro kosten. ,,De huidige plek voldoet aan alle criteria en is het meest geschikt'', vindt het college. ,,De urilift is niet in gebruik op tijden dat er mensen op terrassen zitten'', benadrukt gemeentewoordvoerder Wiersema. Het betekent dat urilift op vrijdag en zaterdag niet vóór 01.00 uur omhoog komt.

advertentie