Omroepvoorzitter wil ‘geleidelijk’ een nieuw bestuur

2 juli 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het bestuur van Omroep Amersfoort trekt zich in de loop van dit jaar geleidelijk terug. Samen met RTV Utrecht kijkt het omroepbestuur of er alternatieven zijn om een overbruggingskrediet van 80.000 euro te krijgen. Over enkele weken moet er duidelijkheid zijn over het voortbestaan van de lokale omroep.

door John Spijkerman

,,Het vertrouwen van de gemeenteraad in de organisatie en het bestuur van Omroep Amersfoort’’, is niet groot’’, concludeert omroepvoorzitter Ben Groenendijk. ,,Een nieuw bestuur moet zorgen voor een herstel van dat vertrouwen.’’ Tegelijkertijd wil het oude omroepbestuur niet voor zijn verantwoordelijkheden weglopen, zeker niet in moeilijke tijden. Toch worden nu ‘versneld’ nieuwe bestuursleden benaderd.

Omroep Amersfoort heeft grote betalingsproblemen. Dat komt door tegenvallende reclame-inkomsten en extra kosten van de reorganisatie. Onlangs werd bekend dat de Omroep vanaf februari 2010 geen pensioenpremies meer betaalt voor personeel terwijl de verhuurder van het pand waar de omroep is gehuisvest beslag heeft laten leggen op de rekening van de Stichting Media Produkties. Volgens wethouder Barendregt zou er een tekort zijn van 80.000 euro en mogelijk 150.000 euro. ,,Dit jaar is er een groot tekort’’, bevestigt omroepvoorzitter Groenendijk. ,,Dat heeft er mee te maken dat dit een overgangsjaar is. De gemeente weet al een jaar dat dit tekort er is.’’

Groenendijk ziet nog steeds ‘een kans’ voor Omroep Amersfoort om door te kunnen gaan. ,,Dat gaan we samen onderzoeken met RTV Utrecht. ,,Het is nog niet zover dat we failliet gaan.’’ Hij zegt dat het omroepbestuur het college van b. en w. gevraagd heeft om een bankgarantie. RTV Utrecht had al verklaard onder bepaalde voorwaarden garant te willen staan. De omroep zou dan een lening kunnen afsluiten. ,,We hebben tegen de gemeente gezegd ‘We hebben zo’n bedrag nodig, maar jullie hoeven het niet zelf te geven’.’’ Het college wilde niet op de voorwaarden ingaan. ,,De onzekerheden zijn voor ons te groot om daar op in te gaan’’, vond de wethouder. Groenendijk vindt dat de gemeente de omroep zo het bos heeft ingestuurd. ,,Honderd meter voor de eindstreep word je gevloerd.’’

Het omroepbestuur heeft de omroep dit jaar ingrijpend organisatorisch, financieel en programmatisch gereorganiseerd. De organisatie is van 10 naar 3,5 fte gegaan. De gevolgen daarvan zullen pas eind van dit jaar terug te zien zijn in de cijfers. ,,Straks zijn we financieel veel gezonder. Wat ons nekt is het feit dat dit probleem er is, opgestapeld met de problemen uit het verleden’’, denkt Groenendijk. Hij hoopt dat bij verdere besluitvorming ook wordt gekeken naar een onderzoek dat nog in gang is gezet door het vorige college en waarbij gekeken wordt naar de financiële situatie en de perspectieven van de omroep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie