Vita Nova aanwinst Eemhaven

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Na de verkoop van hun huis, kochten ze de Roode Kaat en werd dit schip de vaste woonplek. Omdat het echtpaar ook anderen van dit bijzondere culturele erfgoed wilde laten genieten, was het ook mogelijk voor buitenstaanders om er te logeren. Daar werd veel gebruik van gemaakt. Zo vaak zelfs, dat er nog maar weinig privacy was. Nadat de ligplaats aan de Kleine Koppel rond was, stond het licht op groen voor de Vita Nova, die vanaf 1 juli dienst gaat doen als bed en breakfast, maar ook te huur is voor vergaderingen, feesten en partijen.

Nieuw historisch schip Ger en Joke Verzijde AMERSFOORT - Ger en Joke Verzijde, bij menige Amersfoorter bekend van de Roode Kaat en haar bijboot de Koppelgast, zijn trots op hun nieuwe historische schip de Vita Nova. Het behoud van dit type schepen gaat hen na aan het hart. Als enthousiaste platbodem zeilers, was de eerste aankoop een schouw, die nog altijd in de haven van Spakenburg ligt.

door Carole Kuis

,,Bijzonder is het feit dat mensen met een verstandelijke beperking, begeleid door twee coaches, waar ik er voorlopig één van ben, het geheel gaan runnen. We gaan 1 juli open, de officiële opening volgt als het allemaal loopt en als iedereen ingewerkt is. Zodoende heeft de groep de hele zomer om aan elkaar te wennen. Het kost de nodige tijd om een hechte groep op te bouwen. Het streven is om rond de open monumenten dagen officieel te openen. We hebben het schip privé gekocht omdat we de bed en breakfast wilde uitbreiden, maar de stichting Onze Lieve Vrouw beheert het. In deze stichting zitten wij, maar ook Frank Kersten van de sleepboot Seville en nog een aantal andere enthousiaste mensen die helpen.

De Vita Nova is een varend monument van de hoogste klasse. De schipperswoning is helemaal ingericht in jaren ’40 stijl en dient tevens als museum. Het ruim is verdeeld in twee gedeelten, met een extra ruimte, die dient als studieruimte. Ik wil namelijk ook mensen gaan begeleiden, middels gesprekken en het bieden van structuur. Ik heb tot aan de zomer als lerares jarenlang voor de groep gestaan en vooral het werken met kinderen met een leer- en gedragshobbel, sprak mij erg aan. Nu eens niet de nadruk op wat iemand niet kan, maar juist op wat wel mogelijk is. Je ziet dan de mooiste dingen en dat geeft zoveel voldoening. Wij varen al jaren met gehandicapte kinderen en die blije gezichten zijn zoveel waard en geven enorm veel energie. De mensen die bij ons gaan werken zie je opbloeien”, aldus de enthousiaste Joke.

Bijzonder is het feit dat de Amersfoortse kunstenaar Thijs Trompert, bekent van de stalen stier waar ook een stukje Vita Nova in verwerkt is, een mechaniek ontworpen heeft waarmee de oude onderluiken met een makkelijke beweging open gaan, zodat er geen opbouw nodig is die de lijn van het schip verknoeit. Dit bijna mechanische kunstwerk, wordt de toegang.“ Mensen kunnen nu al boeken. Het schip kan ook gehuurd worden inclusief personeel. Heel leuk is overigens het feit dat we met de Vita Nova zijn uitgenodigd door Sail Amsterdam. Een mooie gelegenheid om Amersfoort te promoten”, besluit Joke.

Info: vitanova@olv-amersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie