Theaterstuk in tuin Villa De Wachter

Nieuws

BERGKWARTIER - Villa De Wachter stelt zondag 13 juni stelt haar tuin open. Onder de titel ‘Miraculeuze Verbeelding’ vindt om 14.30 uur een voorstelling in het kader van Allemaal Amersfoorts plaats.

Tegen een achtergrond van architectonisch erfgoed, in een sprookjesachtige voorjaarstuin, zijn zang, dans, poëzie, theater en beeldende kunst verenigd in een ‘wonderlicke’ voorstelling. Deze derde Tuin vol Muze vindt opnieuw plaats bij De Wachter, de monumentale Amsterdamse Schoolvilla op het topje van de Amersfoortse berg.

‘Wonderlick mirakel’

‘In den jare ons Heeren 1444 geschiede in de stadt van Amersfoordt een wonderlick mirakel’. Uit schaamte om haar armoede gooide het Nijkerkse meisje Geertgen Arentz haar eenvoudige Mariabeeldje in de Eem. Op aanwijzing van de heilige Maagd zelf vond Grietje Albert Gihsen het beeldje onder het ijs van de gracht. Op kerstdag bracht zij het naar de kapel van Onze Lieve Vrouw waarna zoveel wonderen volgden dat de stad een bekend pelgrimsoord werd…’

In een decor van pril lentegroen en wijze oude bomen worden deze middeleeuwse legende, heel oude en heel nieuwe muziek én moderne dans verweven tot een zinnenprikkelende voorstelling.

Polyfone klanken van het St. Joris Kamerkoor leiden de miraculeuze muziekvoorstelling in. Verteld, gezongen en begeleid op de luit door de zangers-spelers van Musick’s Monument ontrolt zich voor het oog van het publiek het Amersfoortse mirakelverhaal met authentieke kleding en attributen. Oude muziek gaat ongemerkt over naar die van nieuwe tijden. Het duo Breinstorm verzorgt deze middag miraculeuze dans, getiteld ‘Manipulate’, over macht, controle en overgave. Breinstorm bestaat uit Annemarije Visser en Maartje Keijzer. Beiden hebben een achtergrond in dans en theater. Breinstorm wil theater maken dat de wereld even op zijn kop zet. Vanuit hun dramaturgische opleiding staat de ervaring van het publiek centraal in het artistiek onderzoek.

In Tuin vol Muze smeden koor, dans en lichte muziek samen een beeld van wonderlicke eenheid.

Beeldende verbeelding

Het werk ‘Mariaoverleg’ van kunstenaar Marijke Vijfhuizen, dat deze middag als decor dient, was het eerste werk in haar serie rond het thema Het Wonder van Amersfoort. Een expositie van beelden uit Burkina Faso – tbv schooleducatie van de kinderen in dat zeer arme West-Afrikaanse land - vormt het bronzen randje van deze bijzondere Tuin vol Muze.

Aan Tuin Vol Muze nemen deel: Musick’s Momument (Paula Bär-Giese sopraan, Francis Evers mezzosopraan en Hans Meijer, luit), St. Joris Kamerkoor onder leiding van Bas Ramselaar, dans/theatergroep Breinstorm (Maartje Keijzer en Annemarije Visser), kunstenaar Marijke Vijfhuizen (decor), Villa De Wachter en Burkin‘art.

Zondag 13 juni om 14.30 uur (bij grote belangstelling wordt een tweede voorstelling geprogrammeerd)

Villa De Wachter, Dr. J.P. Heijelaan 2, Amersfoort

Prijs: € 10,00; Reserveren: via info@wachtermuziek.nl en kaartverkoop ter plekke

Meer informatie: www.wachtermuziek.nl.

advertentie