Eigenaars Queens laten zich niet meer ‘afzeiken’

Nieuws

De urilift is een openbaar urinoir in de grond dat op gezette tijden in het weekend en bij evenementen omhoog komt. Het Onze Lieve Vrouwe Kerkhof, de Groenmarkt en De Hof hebben of krijgen een urilift om wildplassen tegen te gaan. De plaatsing van de urilift op de Groenmarkt zorgde in september 2008 voor veel commotie. De urilift werd geplaatst op een gedeelte waarvoor Queens ook een terrasvergunning had gekregen. Het terras van Queens was daardoor beperkt bruikbaar. Eigenaresse Paula Bouwer was als horeca-ondernemer niet betrokken bij plaatsing omdat Queens toen nog niet op de Groenmarkt zat. De urilift beperkte Bouwer in haar bedrijfsvoering.

Eigenaars Queens laten zich niet meer ‘afzeiken’ AMERSFOORT - Na een nachtmerrie van bijna twee jaar, kunnen Paula Bouwer en Lisette de Jong van horeca-onderneming Queens opgelucht ademhalen. Een raadsmeerderheid stemde dinsdag in met een voorstel de urilift op de Groenmarkt onmiddellijk buiten gebruik te stellen. Binnen twee maanden moet een nieuwe plek worden gezocht voor de urilift.

Ze beklaagde zich over geur- en geluidshinder en wilde dat de gemeente de urilift zou verplaatsen. Zij kreeg nul op het rekest. BPA, VVD, D66 en CDA trokken zich haar lot aan en plaatsten de kwestie opnieuw op de politieke agenda.

De urilift op de Groenmarkt is de tweede urilift in Amersfoort. Op het Onze Lieve Vrouwe Kerkhof staat al zeven jaar een urilift. Behalve op de uitgaansavonden op vrijdag en zaterdag, wordt de urilift ook gebruikt bij evenementen en markten. Het is de bedoeling dat er ook nog een urilift wordt geplaatst op De Hof.

Een raadsmeerderheid van BPA, VVD, D66 en CDA wil nu dat de urilift op de Groenmarkt wordt verplaatst en dat de voorwaarden voor plaatsing van uriliften worden aangescherpt. Bewoners en ondernemers mogen hier zo min mogelijk hinder van ondervinden. Als er geen andere locatie voor de urilift op de Groenmarkt kan worden gevonden, moeten eventueel nieuwe gebruiksregels worden gehanteerd, vindt een raadsmeerderheid. Verplaatsing van de urilift kost 40.000 euro vertelde wethouder Van Daalen. Hij beloofde vóór 1 juli te zullen bekendmaken of er alternatieven konden worden gevonden voor verplaatsing van de urilift. Van Daalen wilde een eventueel verplaatsing ‘meenemen’ in het traject van ondergrondse vuilnisopslag in de binnenstad. Een raadsmeerderheid had geen vertrouwen in de toezeggingen van de wethouder.

De kwestie van de urilift op de Groenmarkt heeft de verhouding van Queens met collega-horecaondernemers geen goed gedaan. Aanvankelijk moest de urilift worden bediend door Quignon, tegenwoordig stelt Rumours de urilift in gebruik. Bouwer vindt het ‘absurd’ dat een andere horeca-ondernemer wat te zegen heeft over de bediening van de urilift op het terras van een collega-ondernemer. Dat zij zich verzette tegen de urilift midden op haar terras, werd haar niet in dank afgenomen. ,,We werden bijna verguisd. Collega’s zeiden dat we voor het collectieve belang moesten gaan en dat we asociaal waren.’’ Inmiddels zijn de relaties wat beter. ,,Een aantal ondernemers heeft spijt betuigd.’’

Toen ze twee jaar geleden begon met Queens, kon Bouwer niet voorzien in welke ellende ze terecht zou komen en hoe ze werd tegengewerkt. ,,De gemeente is zo bureaucratisch. Het is een soort Kafka hier in Amersfoort. Het is bizar dat je zoveel in geld investeert en zo wordt gedwarsboomd.’’ Ook de manier waarop gemeenteambtenaren over hun spraken tegenover anderen zit haar dwars. ,,Ze zeiden dat wij zeikten, dat we vochten tegen de bierkaai en dat we het beter hadden moeten uitzoeken.’’ Dat de urilift verplaatst wordt, kan ze nog steeds bijna niet geloven. De aanwezigheid van de urilift heeft Queens klandizie gekost. Queens verhuurt ook vier hotelkamers. Twee daarvan hebben uitzicht op de urilift. Bouwer schat de schade op een ton.

advertentie