‘De oorlog tot leven brengen’

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

De schrijfster van het boek, Ellen ten Berge, was nog maar net geboren toen haar ouders in 1943 besloten om onderdak te bieden aan drie Joodse onderduikers. Met één jongen, de toen zevenjarige Gideon Litten, kreeg de familie een bijzondere band. De moeder in het gezin, Mary ten Berge-Grol, had in de oorlog notities gemaakt van de komst van de joodse jongen; 40 jaar later schreef zij haar herinneringen uit. ,,De kwetsbaarheid van Gideon’s situatie komt duidelijk naar voren in het verhaal van mijn moeder”, zegt Ellen ten Berge. ,,Zo schreef zij: ‘er staat een kind voor mijn deur, een wolf wil het grijpen en verslinden, ik moet het binnen halen’. Overleven vormt een belangrijk begrip in mijn boek. Zowel de onderduikers als de onderduikverschaffers liepen gevaar en voelden de drang om te overleven.”

Boekpresentatie ‘Een kind voor mijn deur’ AMERSFOORT - Het boek ‘Een kind voor mijn deur. Onderduik in Amersfoort’ geschreven door Ellen ten Berge is dinsdag gepresenteerd. Het boek vertelt het indrukwekkende verhaal van drie joodse onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort worden opgevangen door de familie Ten Berge. ,,Eén situatie, bekeken vanuit tien verschillende perspectieven; dat is wat het boek bijzonder maakt”, zegt Ellen ten Berge, één van de kinderen in het gezin.

door Resy Vermeltfoort

In 1989 las Ellen ten Berge de ervaringen van haar moeder. ,,Het verhaal ontroerde mij; het was zo mooi geschreven. Ik dacht meteen: wat zou het leuk zijn als de onderduikers dit verhaal ook zouden kunnen lezen. Ik heb ze allemaal opgezocht in Israël, waar ze na de oorlog gingen wonen, om te luisteren naar hun verhaal. Ook sprak ik met mijn broers en zussen over de periode waarin angst, maar ook hoop centraal stonden. Toen ik alle perspectieven zo naast elkaar zag liggen, kwam ik op het idee om er een boek van te maken. Het boek staat stil bij wat er toen gebeurde en welke invloed dit had op de rest van hun leven. Bij de boekpresentatie waren twee onderduikers en vier leden van het gezin Ten Berge aanwezig. Ik vind het jammer dat mijn moeder dit niet meer mee kan maken, maar ik weet zeker dat zij het boek heel leuk had gevonden.”

Het boek ‘Een kind voor mijn deur’ vormt de aanleiding voor een educatief programma voor kinderen, dat uitgevoerd zal worden door de Stichting Kamp Amersfoort. ,,Tijdens het lesprogramma gaat het niet zozeer om de feiten, maar om de beleving”, zegt Ellen ten Berge. ,,Het programma moet nog ontwikkeld worden, maar te denken valt aan een opdracht waarbij de kinderen hun grootouders interviewen over de oorlog.”

Dit jaar herdenkt Nederland dat er 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid lijkt vanzelfsprekend in ons land, maar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is er nog geen dag voorbij gegaan zonder oorlog of onderdrukking, ergens in de wereld. ,,Ik vind het belangrijk dat mensen zich hier bewust van zijn; dat zij hun hoofd en hart open kunnen stellen voor mensen in zo’n situatie. Ik hoop dat mijn boek hier een bijdrage aan kan leveren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie