Vlindervallei krijgt schoolcd (+ video)

Nieuws

Het maken van een professionele cd is één van de projecten van Kunst Centraal, de provinciale instelling voor kunst- en cultuureducatie in Utrecht. Het project is bedoeld voor leerlingen van het basisonderwijs, die door het project op speelse wijze in aanraking komen met kunst en cultuur. De Vlindervallei is één van de velen scholen in de provincie Utrecht die meedoen aan het project.

Kinderen zingen uit volle borst voor eigen cd KRUISKAMP - Kinderen van de openbare basisschool de Vlindervallei in Amersfoort zongen op hun best tijdens de opnames van de schoolcd op vrijdag 23 april. Elke groep had een nummer ingestudeerd die zij onder begeleiding van professionals ten gehore bracht. Uiteindelijk zullen alle nummers gebundeld worden op een cd.

door Resy Vermeltfoort

Elke groep zal met een zelf uitgekozen nummer te horen zijn op de cd. De leerlingen van de school hebben de afgelopen weken hard geoefend, zodat zij de teksten uit hun hoofd kenden. Voor de officiële opname was er een generale repetitie, waarbij ook iemand van Kunst Centraal aanwezig was. De kinderen kregen tips waar zij vervolgens mee aan de slag konden. De tips werden ook vastgelegd in een rapportage die de technici tijdens de opnames bij de hand hadden. Twee technici van het audioproductiebedrijf Mirasound waren vrijdag op de school aanwezig om de kinderen te begeleiden tijdens de opnames. ,,Elke groep heeft zijn sterke en zwakke punten”, zegt Gé Voskuylen van Mirasound. ,,Mijn taak is om de kinderen hierbij te helpen, zodat we uiteindelijk het beste eindresultaat krijgen. Voor de officiële opname werd één van de klaslokalen in de school omgetoverd tot een professionele studio.

De kinderen keken met open mond naar de grote microfoons en koptelefoons. ,,Ik vond het heel leuk om te zingen, maar ik was wel heel zenuwachtig”, zegt de 7-jarige Nassim el Idrissi. Hoe de cd eruit komt te zien, is nog niet bekend. Binnen de school is een ontwerpwedstrijd gehouden voor de voorkant van het doosje. Elke leerling mocht een ontwerp indienen en de mooiste zal terug te zien zijn op de unieke school-cd. Als de cd klaar is, zal de school 200 exemplaren ontvangen.

,,Het werken met kinderen is intensief, maar wel heel leuk om te doen”, zegt Gé Voskuylen. ,,Muziek is een belangrijk element in het leven, ook in het leven van kinderen. Daarnaast zorgt het werken in klassenverband voor een gevoel van saamhorigheid. Dit is iets dat ze echt samen hebben gemaakt. We hebben alle nummers nu opgenomen. Vervolgens pakken we de beste stukjes eruit om die te mixen tot een mooi geheel. Het moeilijkste voor de kinderen is om stil te zijn vlak voor, maar ook nadat ze moeten zingen. Ze zijn zo enthousiast dat ze vaak al beginnen te neuriën zodra de muziek begint. We hebben de opnames vaak over moeten doen”, zegt Gé Voskuylen lachend.

,,Maar voor de kinderen is het een leuk souvenir voor later.”

: Kijk voor een video-verslag van de opnames op www.DeStadAmersfoort.nl

advertentie