Jubileum jongerenspreekuur (+ video)

Nieuws

Het jongerenspreekuur van Sense is een initiatief van de GGD. Het project werd gestart naar aanleiding van een onderzoek onder jongeren. Uit het onderzoek bleek dat jongeren, tot 25 jaar, behoefte hebben aan aanvullende seksuele hulpverlening. ,,Er was altijd al de mogelijkheid om een SOA-test te laten afnemen, maar dat was voor alle leeftijden”, zegt Ans Brendel. ,,Uit het onderzoek bleek dat voornamelijk jongeren behoefte hebben aan een plek waar zij anoniem hun vragen kunnen stellen over seks. Naar aanleiding van deze resultaten heeft de GGD Sense opgericht.”

Sense is er voor jongeren met vragen over seks AMERSFOORT - Het jongerenspreekuur van Sense in Amersfoort bestaat een jaar. Het project biedt de mogelijkheid voor jongeren om gratis en anoniem vragen te stellen over seks. Naast een persoonlijk gesprek kunnen de jongeren er ook terecht voor een SOA-test, recepten en verwijzingen naar andere hulpverleningen. ,,Nog te weinig jongeren weten van ons bestaan af”, zegt Ans Brendel, sociaal verpleegkundige bij Sense.

door Resy Vermeltfoort

,,Jongeren weten vrij veel over seksualiteit”, zegt Ans Brendel. ,,Maar er is een groot verschil tussen kennis hebben en het ook daadwerkelijk doen. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Veel jongeren komen dan ook met vragen over onveilige seks, maar ook onderwerpen als seksuele geaardheid of een negatieve seksuele ervaring in het verleden worden hier besproken.”

Weinig Amersfoortse jongeren zijn bekend met het jongerenspreekuur van Sense. ,,We proberen het initiatief bekender te maken door posters op te hangen en flyers uit de delen. Daarnaast proberen wij er ook voor te zorgen dat wij makkelijk te vinden zijn op het internet. Met de zoekterm ‘SOA’ op Google vind je onze uitgebreide website al op de eerste zoekpagina. Het zo laagdrempelig mogelijk houden van het spreekuur vormt ook een aandachtspunt. We hebben er bewust voor gekozen om ons te vestigen in de binnenstad, zodat wij voor jongeren makkelijk te bereiken zijn. Daarnaast werkt het anonieme karakter van het spreekuur ook drempelverlagend. Jongeren durven hun vragen over seks vaak niet aan hun ouders te stellen. Hier kunnen jongeren anoniem hun vraag stellen, zonder dat daarover geoordeeld wordt.”

Het afgelopen jaar kwamen de meeste jongeren voor een SOA-test. ,,De testen zijn gratis en anoniem; dat is voor jongeren heel belangrijk. Onze ambitie voor de toekomst is om de seksuele hulpverlening die wij bieden te verbreden. Het is belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van de gevaren van onveilige seks; voorkomen is beter dan genezen. Bij ons kunnen zij hun verhaal kwijt en kunnen zij hun vragen stellen. We zijn een luisterend oor en geven een persoonlijke advies.”

u Het jongerenspreekuur is iedere woensdag van 15.00 - 17.00 in het GGD-gebouw aan de Zonnehof 10 in Amersfoort.

: Kijk voor een videoverslag op www.DeStadAmersfoort.nl.

advertentie