‘2010 in teken van nieuwe energie’

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Terwijl brandweerlieden als volleerde cateraars de drankjes verzorgen en rondgaan met hapjes, kijkt Maria Ballast-Tatarian naar een van de spectaculaire acts die leden van Circus Amersfoort opvoeren. De Amersfoortse van Libanese afkomst is kandidaat raadslid van de VVD, ze staat op plaats 7. ,,Mijn persoonlijke wens voor 2010 is dat ik in de raad kom”, antwoordt ze op de vraag wat ze voor het nieuwe jaar wenst. ,,En voor Amersfoort hoop ik dat er op het gebied van de bereikbaarheid eindelijk knopen worden doorgehakt. Het is nu genoeg op de agenda geweest. Dit jaar moet bijvoorbeeld een besluit worden genomen over de Westtangent.”

Receptie gemeente druk bezocht AMERSFOORT - In een onherkenbaar sfeervol ingerichte brandweerkazerne heeft de gemeente Amersfoort maandagavond haar nieuwjaarsreceptie gehouden. Enkele honderden Amersfoorters maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Burgemeester Albertine van Vliet sprak in haar speech over een ‘brand new year’, een jaar dat voor haar in het teken staat van nieuwe energie. ,,Ruimte geven aan anders, aan nieuwe coalities. Dát geeft creativiteit. Dat geeft energie.”

door John Spijkerman en André van der Velde

Rob en Nechamah Mayer zijn voor de allereerste keer aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Het bevalt hen zichtbaar goed. ,,Ik hoop dat ik de stukjes die ik dit jaar voor de rubriek Joods Amersfoort ga maken, net zo leuk zijn als in het verleden”, zegt Nechamah, die haar verhalen geregeld publiceert in De Stad Amersfoort. ,,En verder hoop ik dat we na de zomer, als burgemeester Van Vliet is afgetreden, een even goede burgemeester terugkrijgen.”

ChristenUnie-raadslid Hetty van Berkum, die na de verkiezingen niet meer terugkeert in de raad, hoopt dat iedereen elkaar weer in 2010 weer gaat zien en begrip voor elkaar heeft. ,,We hebben het zo druk met onze eigen bedoeningen en rechten en plichten, dat we niet meer stilstaan bij de grenzen van anderen en ze zo overschrijden. Behandel daarom de ander zoals jezelf zou willen worden behandeld.”

Na een korte, spetterende film van ATP Film Company met de muziek ‘a brand new day’, nam burgemeester Albertine van Vliet het woord voor haar nieuwjaarsspeech. ,,Vanavond is het begin van een ‘Brand New Year’”, hield ze de aanwezigen voor. ,,Amersfoort is de stad om nieuwe energie aan te boren. Dankzij het verleden, dankzij de cultuur, maar vooral dankzij de mensen. Mensen op leeftijd, maar ook jonge generaties. We moeten werkelijk vertrouwen hebben. Vertrouwen in anders, in nieuwe energie. En daarvoor moet je loslaten en ruimte geven.” Als voorbeeld noemde ze dat het college van Amersfoort drie wethouders van ‘slechts’ in de dertig heeft en dat vier twintigers het nieuwe culturele festival Gluren bij de Buren hebben opgezet. Ook roemde ze de Stichting Circus Amersfoort, dat gedurende de avond voor tal van spectaculaire optredens zorgde.

Omdat de stad heel veel tieners heeft, gaf Van Vliet de 13-jarige Eva Kleisen het woord. Zij droeg het gedicht ‘Als ik burgemeester was’ voor en wenste Amersfoort toe ,,een vrolijke, veilige, vriendelijke en vrije stad te zijn, waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen het leuk vindt om naar school te gaan, nieuwe dingen te leren en om samen te zijn.”

Vervolgens wierpen Van Vliet en Kleisen een grote witte plastic bal naar het publiek, als symbool voor energie. De bal werd daarna minutenlang door alle aanwezigen hooggehouden.

Voorzitter Jan Hofland van de Stichting Circus Amersfoort was vereerd met de lof van de burgemeester. ,,Ik hoop dat we dit jaar echt deel gaan uitmaken van een hechte culturele omgeving op de Wagenwerkplaats. Samen met onder meer Xynix Opera, de Wagenspeelplaats en de ROC’s willen we dat Circus Amersfoort nog meer voor de stad gaat betekenen. Zo willen we nog meer met basisscholen samenwerken en nog meer de wijken ingaan.”

Fractievoorzitter Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA) hoopt dat Amersfoort in 2010 een goede burgemeester krijgt. ,,Het moet een zwaargewicht zijn: communicatief, krachtdadig en misschien wat meer op de inhoud.’’ Van Wegen hoopt dat 2010 een breekpunt wordt in de politieke geschiedenis van Amersfoort. ,,Het moet minder regentesk worden en we moeten de bevolking er meer bij betrekken.’’

SP-raadslid Geert Groeneveld die met de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker is voor zijn partij, hoopt dat verkiezingsuitslag in 2010 leidt tot andere politieke verhoudingen. ,,Ik hoop op een rode coalitie samen met de BPA.’’

PvdA-fractievoorzitter Ismaël Parkmasiz neemt na twaalf jaar raadslidmaatschap na de raadsverkiezingen van maart afscheid. ,,Ik heb er dan drie perioden op zitten, waarvan 7 jaar als fractievoorzitter. Ontzettend leuk werk, maar vooral de laatste zeven jaar was het zwaar.’’ Misschien keert Parmaksiz na de verkiezingen terug als PvdA-bestuurder. ,,Ik ben beschikbaar als wethouderskandidaat. De publieke sector vind ik leuk. Daar wil ik wat doen.’’

Arya Tariverdi, directeur van ATP Film Company organiseert in 2010 het filmfestival Scenecs voor de vijfde keer. ,,We willen iets bijzonders bedenken.’’ Hij denkt in ieder geval aan meer speciale projecten voor deze jubileumeditie. ,,We willen meer met Amersfoort zelf doen zoals het project mijn wijk.’’ Tariverdi hoopt dat hij eindelijk financiële steun ontvangt van de provincie voor Scenecs. ,,Voor de vierde keer heb ik een verzoek ingediend voor provinciale subsidie. Ik wil het net zo lang volhouden totdat ze Arya geld geven’’, zegt hij lachend. In zijn eigen privé-leven hoopt Tariverdi in 2010 op meer balans.

SGLA-voorzitter Peter de Langen is al druk in de weer met het verkiezingsdebat dat de SGLA organiseert op 21 januari in De Observant. De SGLA wil daarin de politieke partijen aan de tand voelen over zaken als de Westtangent, Vathorst West, het Heiligenbergerbeekdal en de vraag of Amersfoort als stad nog wel verder moet groeien. ,,Wij vinden dat de grenzen al bereikt zijn en dat je daarom in Vathorst-West niet moet bouwen,’’ vindt De Langen. ,,En ik hoop dat we in 2010 de politiek kunnen overtuigen dat er wordt gekozen voor een groen Heiligenbergerbeekdal.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie