‘De leeuw roept de jonge Johan’

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

De twee beelden zullen aan de Zuidsingel worden geplaatst ter hoogte van de Bollenburgh. In dat pand bracht de latere raadspensionaris zijn jeugdjaren door. Hij woonde tot zijn negentiende in Amersfoort en verliet daarna de stad om uit te groeien tot een van de belangrijkste staatslieden van zijn tijd. Het thema van de opdracht, ‘de jonge Johan van Oldenbarnevelt’ sluit daarop aan, legt de Haagse kunstenares Ingrid Mol uit.

Beeld Van Oldenbarnevelt in mei onthuld AMERSFOORT - De vergunningen zijn rond. Zoals het er nu uitziet is de Amersfoortse binnenstad vanaf mei volgend jaar een kunstwerk rijker. Een kunstwerk dat bovendien een historische Amersfoorter eert: Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619). De twee beelden van kunstenares Ingrid Mol verbeelden de jonge Van Oldenbarnevelt die zijn ouderlijk huis verlaat om carrière te gaan maken in Den Haag.

door André van der Velde

,,Wie aan Johan van Oldenbarnevelt denkt, ziet meteen het portret van de wijze staatsman met baard voor zich. Die staatsman woonde in Den Haag en had niet meer zoveel met zijn geboortestad te maken. Daarom was de opdracht om een beeld te maken van hem als jongvolwassene”, aldus Mol, wier schetsontwerp in februari door de Kunstcommissie van de gemeente Amersfoort was gekozen was om te worden gerealiseerd.

Het twee meter hoge beeld van Van Oldenbarnevelt wordt geplaatst direct achter de kademuur in de tuin van het ouderlijk huis. Het tweede beeld, een leeuw van 1.70 m, wordt op de tegenoverliggende kademuur geplaatst. Mol heeft het moment verbeeld waarop de jonge Van Oldenbarnevelt de Bollenburgh verlaat om op zichzelf te gaan wonen. ,,Hij kijkt om naar het ouderlijk huis terwijl hij op het punt staat te vertrekken, richting de leeuw. Dat beeld komt aan de overkant van het water te staan en staat symbool voor de Nederlandse staat”, legt Mol uit. De leeuw leidt de jonge Johan naar zijn toekomst als raadspensionaris en landsadvocaat. Die toekomst is vastgelegd in het boek dat de leeuw onder zijn voorpoot heeft.

Met de realisatie van de beelden wordt het initiatief concreet dat VVD-raadslid Koos Voogt enkele jaren geleden nam om de beroemde Amersfoortse zoon te eren. De beelden komen volgens Adriana Nichting van de Kunstcommissie ook tegemoet aan de schippers van de Waterlijn. ,,Nu is er alleen aan Muurhuizenkant een plaquette van Van Oldenbarnevelt te zien. Straks kunnen zij hun passagiers vanaf het water wijzen op de beelden”

Nichting wijst er op dat het heel bijzonder is dat het gaat om keramieke beelden. ,,Maar die zijn vandalisme- en breukbestendiger dan je in eerste instantie zou denken. En als de beelden van brons zouden zijn gemaakt, zou de prijs zijn verviervoudigd.”

Volgens Mol past keramiek ook heel mooi in de Amersfoortse binnenstad, met de vele oude gebouwen van baksteen. ,,De beelden hebben straks een heel scala aan aardewerken tinten, van baksteen rood tot bijna witachtig.”

Het is de bedoeling dat de beelden volgend jaar zullen worden onthuld op 13 mei, de sterfdag van Van Oldenbarnevelt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie