Overname Theatercafé Borra

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Willem Borra opende in oktober 2003 zijn zaak op de Hof. Daarmee kwam een droom uit. De verkoop aan Van Essen was voor hem dan ook een moeilijke beslissing. ,,Maar ik ben blij dat ik er afstand van neem. Het is wel moeilijk om het los te laten, maar ik heb vertrouwen in de vorm van de nieuwe zaak.”

Teun van Essen nieuwe eigenaar café op de Hof BINNENSTAD - Willem Borra heeft zijn theatercafé verkocht aan cultureel ondernemer Teun van Essen. In januari zal het theater aan de Hof worden verbouwd en het zal een andere naam krijgen. Inhoudelijk zal er echter niet zoveel veranderen. Het blijft een laagdrempelig theatercafé voor jazz, blues, ‘unplugged’, kleinschalig theater en jam-sessies. Ook blijft Willem Borra, nu op freelance-basis, de programmering doen.

door André van der Velde

Reden om het Theater Borra te verkopen is dat het runnen van een horecabedrijf annex theater Willem Borra ,,ongelooflijk” veel tijd kostte. ,,Er zaten weken bij van 60, 70 en soms zelfs 80 uur. En het ontbrak mij aan middelen om er een echte theaterorganisatie op los te laten. Vanuit de gemeente kwam ook te weinig ondersteuning. Daarbij komt dat een plek op de Hof heel duur is.”

Cultureelondernemer Teun van Essen en Willem Borra kennen elkaar al jaren, onder meer van Etcetera en d*Amor. ,,Ik ben ook minder een horecaman dan hij is. Ik ben vooral iemand van de cultuur en creativiteit. Maar die raakten de laatste tijd wat in het slob. Teun is daarentegen meer een duizendpoot op vele gebieden”, aldus Borra. Van Essen bood Willem Borra een helpende hand. ,,Het was duidelijk dat Willem hulp kon gebruiken en zo kwamen we tot deze oplossing”, licht hij toe. ,,En dit is het mooiste café van de stad en het wordt nog mooier.”

Van Essen stopt per 1 januari bij Etcetera en is zich ook steeds meer gaan richten op horecabedrijven. ,,Ik vind het heerlijk om af en toe iets te doen waarbij je niet afhankelijk bent van de grillen van subsidiegevers en sponsoren”, aldus de nieuwe eigenaar.

Het nieuwe café gaat zeven dagen per week open. Nu is de zaak nog op maandag en dinsdag gesloten. ,,Het voordeel daarvan is dat er straks ruimte ontstaat voor rustiger dingen als een boekpresentatie of een voorleesavond”, licht Borra toe. Hij blijft, als freelancer, de programmering doen.

Na de nieuwjaarsborrel van 3 januari gaat de zaak enkele weken dicht. Het podium zal worden vergroot en krijgt een vleugel. Van Essen: ,,Het zicht op het podium wordt verbeterd en het wordt ook wat knusser. Verder zorgen we voor een helderder en programma, dat bovendien een grote doelgroep aanspreekt.”

Na de verbouwing zullen rond 20 januari de deuren van het theatercafé weer opengaan.

Willem Borra gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. ,,Wat weet ik nog niet, maar in elk geval iets waarin ik goed ben: het begeleiden en ondersteunen van mensen op cultureel gebied.” Theatercafé Borra was zijn eerste horecazaak en daar blijft het bij. ,,Ik houd van de losse en vrije horecasfeer. Maar of ik echt weer horecabaas wil worden, weet ik niet, voorlopig in elk geval niet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie