Oplossing voor woonschippers

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,Er was ons veel aangelegen dit dossier te sluiten”, vertelt wethouder Luchtenveld. Met dit compromisvoorstel hoopt Luchtenveld allerlei langdurige juridische procedures te voorkomen. Al meer dan 25 jaar wordt er gepraat over verplaatsing van woonschepen aan de Neonweg, Schans en insteekhaven die te dicht bij bedrijven liggen. Volgens de huidige veiligheids-, gezondheids- en geluidsnormen mag dat niet meer.

Verplaatsing kost bijna twee miljoen euro AMERSFOORT - Het college van B en W wil een bedrag van bijna 2 miljoen euro uittrekken om de problematiek rond de woonschippers op te lossen. Het laatste advies van bemiddelaar Moens wordt daarmee overgenomen. Het betekent dat er twee schepen worden uitgekocht. Verder komen er tien ligplaatsen aan de Havenweg, vier aan de Schans en vijf aan de Laak. Met veertien van de zestien schippers is overeenstemming bereikt. Met twee schippers die worden uitgekocht, wordt nog onderhandeld over de waarde van hun schepen. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het collegevoorstel.

door John Spijkerman

Om een voor alle partijen acceptabele overgang te vinden, werd op verzoek van de gemeenteraad, bemiddelaar Moens aangesteld. Hij moest ervoor zorgen dat bewoners op vrijwillige basis meewerken aan de verplaatsingen. Knelpunt daarbij was de financiële vergoeding die het college wilde betalen. Aanvankelijk wilden B en W daarvoor een bedrag van 300.000 euro uittrekken. Onderhandelaar Moens en een raadsmeerderheid vonden dat niet reëel.

Met de bewoners zijn nu afspraken gemaakt over de prijzen voor de nieuwe ligplaatsen, verhuisvergoedingen en over de inhoud van de huurcontracten. Bij de nieuwe ligplaatsen gaat de gemeente tuinen met bergingen aanleggen en komen diverse aansluitingen op nutsvoorzieningen (riolering, water, elektra en gas). Aan de Havenweg plaatst de gemeente een geluidsscherm om de bewoners zo goed mogelijk te beschermen tegen het geluid van de bedrijven. In de toekomst zijn ook ligplaatsen aan De Laak in Vathorst beschikbaar. Bij de bewoners is geen draagvlak voor verplaatsing naar de Laak. Slechts één bewoner heeft aangegeven te willen verhuizen. Toch wil de gemeente vijf ligplaatsen creëren aan de Laak. De totale kosten bedragen bijna 1,9 miljoen euro. De opbrengsten bedragen ruim een miljoen euro.

De meeste eigenaren hebben ingestemd met het compromisvoorstel, dat na uitvoerig overleg is opgesteld. Diverse eigenaren wordt een nieuwe plek aan de Havenweg en De Schans geboden. Zij ontvangen daarvoor een financiële vergoeding. Daarvoor is 155.000 euro uitgetrokken. Luchtenveld spreekt van ‘stevige vergoedingen voor de bewoners’. Een aantal eigenaren wordt uitgekocht. Over de hoogte van het bedrag verschillen de gemeente en de schippers nog van mening. ,,Er zit nog een fors verschil over de vraag wat een schip waard is’’, weet Luchtenveld. ,,Inmiddels is er een derde taxateur ingeschakeld.’’ Het zou ertoe kunnen leiden dat de uiteindelijke kosten voor de gemeente hoger komen te liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie