‘Afscheid biedt nieuw perspectief’ (+ video)

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Vorige week maakte burgemeester Albertine Van Vliet-Kuiper bekend halverwege 2010 haar ambt neer te zullen leggen. De redactie van De Stad Amersfoort legde haar enkele vragen voor.

Burgemeester Van Vliet stopt volgende zomer

In een persbericht spreekt u over een natuurlijk moment om na te denken over de toekomst. Hoe bedoelt u dat?

,,Tien jaar lang ben ik nu burgemeester van deze geweldige stad. Het bijna afgelopen jaar kwam heel veel samen, in Amersfoort 750. Met z’n allen hebben we het jubileum uitgebreid gevierd. Nu dat boek is gesloten, zijn alle blikken weer op de toekomst gericht. Tien jaar is voor mij een mooie periode om de balans op te maken. Zeker in een jaar waarin een nieuwe gemeenteraad wordt gekozen en een nieuw college wordt samengesteld. Al met al: voor mij een natuurlijk moment om volgend jaar in de zomer plaats te maken voor een nieuwe burgemeester.”

Was het een moeilijke beslissing?

De afgelopen tien jaar heb ik enorm genoten van de stad en van het burgemeestersambt. Het nemen van de beslissing was grotendeels een verstandig, rationeel besluit. Het nemen van afscheid -over een half jaar- zal me ongetwijfeld raken. Dan wordt het definitief, en moet je daadwerkelijk afscheid nemen. Aan de andere kant: ik woon in Amersfoort en ik blijf betrokken bij de stad.”

Wat is volgens u de belangrijkste verandering die Amersfoort onder uw leiding heeft doorgemaakt?

,,Onze stad is hard gegroeid, maar verbonden gebleven. We zijn gegroeid met aandacht voor kwaliteit, waarbij de menselijke maat altijd voorop stond. Dat heeft gemaakt dat zoveel inwoners betrokken zijn bij de stad en bij elkaar. Natuurlijk waren er de politieke crises en vervelende momenten, maar ik geloof dat de aandacht voor de weloverwogen ontwikkeling van de stad altijd heeft gezegevierd.”

Heeft u het gevoel dat uw taak er (bijna) op zit?

,,Het werk is nooit ‘af’. De positie van een burgemeester brengt continu verantwoordelijkheden met zich mee. Maar ik weet dat een nieuwe burgemeester zorgt voor een nieuw perspectief. Dat geldt voor de stad, en ook voor mij. Belangrijke dossiers waar ik verantwoordelijk voor ben, zoals veiligheid, de verkiezingen, communicatie en Amersfoort 750, lopen voorspoedig of zijn afgerond. In dat opzicht heb ik met een gerust hart mijn vertrek aangekondigd.”

Heeft u al enig idee wat u na uw burgemeesterschap gaat doen?

,,Nee, daar heb ik nog geen idee over. De afgelopen tien jaar ben ik met hart en ziel burgemeester van Amersfoort geweest. Nu ik heb aangekondigd in de zomer mijn ambt neer te zullen leggen, breekt er voor mij ook een tijd aan om na te denken over de toekomst. Er is niet iets dat ik ‘altijd al heb willen doen’, maar ik hoop van harte dat er een nieuwe stap in mijn carrière komt waar ik net zoveel plezier en voldoening aan beleef als het burgemeesterschap van Amersfoort.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie