Uit de huiskamer gegroeid

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Helena Hunink (21) is een van de initiatiefnemers. Ze vertelt over wat de Joriskerkers motiveert om een uitgebreide kerstmaaltijd te organiseren. ,,Eerste kerstdag is voor veel mensen een moeilijke dag. Als je hier als vluchteling naar toe bent gekomen, mis je juist dan je familie. Als je nog niet zo lang geleden iemand die je liefhad, verloren hebt, kan Eerste kerstdag een dag zijn waarop je die persoon extra mist. Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid om niet met familie weg te kruipen, maar te kijken op wat voor manier we voor deze mensen iets kunnen betekenen.

AMERSFOORT - Eerste kerstdag. Een dag om door te brengen met naaste familieleden en vrienden. Samen eten, drinken, praten. Warmte en gezelligheid. In Amersfoort kan het ook anders. Mensen van de St. Joriskerk namen vorig jaar het initiatief om Eerste Kerstdag door te brengen als een groot huisgezin: met familie, vrienden en gemeenteleden maar ook met mensen uit het asielzoekerscentrum en mensen met een kleine beurs. Dit jaar doen ze het weer. door Christel Eijkelenboom

,,Jongeren van onze jeugdverenigingen organiseerden in het verleden al regelmatig maaltijden, maar het kerstdiner van vorig jaar en de kersbrunch van dit jaar worden georganiseerd door mensen van verschillende leeftijdsgroepen. Aan het kerstdiner van vorig jaar deden vijfenveertig mensen mee. Praktisch was dit diner een beetje ingewikkeld, omdat we in de St. Joriskerk niet konden koken. We hebben eten thuis klaargemaakt en ingepakt in slaapzakken en kranten geprobeerd het warm te houden totdat we het op konden dienen. Dit jaar maken we er een uitgebreide kerstbrunch van in ons gebouw Filaletes, aan het Havik. Dat is iets eenvoudiger te realiseren! Tot nu toe hebben we vijfenvijftig aanmeldingen, maar er kunnen er nog meer bij. Eerst is er de kerstdienst in de kerk. Na afloop daarvan start de kerstbrunch met koffie in Filaletes. Met elkaar zorgen we voor een uitgebreid buffet, waarbij we de tijd nemen om met elkaar te genieten, te praten en te lachen. Eigenlijk doen we iets wat heel gewoon is: samen eten. Maar door de dag waarop, Eerste kerstdag, ervaren veel mensen het toch als bijzonder. In deze tijd hebben mensen soms de neiging om zichzelf terug te trekken in hun eigen kringetje. Wij willen laten zien dat het ook anders kan. Op deze manier willen we ook laten zien dat we als leden van de St. Joriskerk een groot huisgezin zijn dat open staat voor anderen. Ik hoop dat onze gemeenteleden ook op andere dagen van het jaar gastvrij zullen zijn en echte betrokkenheid tonen op hun medemens. Ook op mensen die je zelf niet gelijk uit zou kiezen als je vrienden. Het mooie is dat ik het voor mijn ogen zie gebeuren op een dag als deze. Eigenlijk geniet ik er zelf gewoon ook heel erg van als ik zie hoe iedereen geniet.

Wat we belangrijk vinden is om mensen persoonlijk uit te nodigen en aandacht te geven. We hopen dat het contact met hen ook na de Kerst doorgaat. En we hopen dat meer mensen in hun eigen omgeving zo ook hun huiskamer openstellen voor mensen die het kunnen gebruiken. Als je het doet, zul je merken dat het je wat kost, maar ook dat het je veel goeds brengt!”

u Opgeven om mee te eten kan via kerstbrunchjoris@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie