ZwerfAfvalPakkers beloond

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,De openbare ruimte is van ons allemaal en iedereen maakt er gebruik van. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat er geen afval op straat terechtkomt. Helaas gebeurt dat wel. Amersfoorters die zich inzetten om hun woonomgeving schoon te houden zetten wij bij de uitreiking van de ZAP-speldjes in het zonnetje”, lichtte de wethouder donderdag toe in de raadszaal. Hij reikte zo’n 150 speldjes en oorkondes uit aan een breed scala van Amersfoorters: van gepensioneerden tot leerlingen van basisscholen en bso’s.

ZAP-speldje, oorkonde en bloemen AMERSFOORT - Wethouder Hans van Daalen en de Stichting Nederland Schoon hebben donderdag een flink aantal Amersfoortse ‘ZwerfAfvalPakkers’ (ZAP) in het zonnetje gezet. Omdat zij geregeld hun buurt schoonhouden kregen zij een heuse ZAP-speld, een oorkonde en - uiteraard - een mooie bos bloemen.

door André van der Velde

De 10-jarige Bente, gehuld in een wit T-shirt met daarop ABC school Zielhorst, is blij met de onderscheiding. ,,Ik vind het een heel mooi speldje” zegt ze lachend. Zij heeft met haar school een middag geholpen bij het opruimen van troep in de omgeving. ,,We kregen allemaal een oranje vestje om en een stok met een knijper om het afval op te pakken.” Vooral in de struiken kwam ze veel troep tegen: met name blikjes en papiertjes.

Ook Peter Koster, Johanna den Uyl en Tineke Terpstra van het Wijk Beheer Team Hoogland zijn onderscheiden met een ZAP-speldje. ,,We hebben met de vijf Hooglandse basisscholen een deal gemaakt om in groep 5 of 5/6 een lesje over afval te geven”, vertelt Koster. ,,We leggen hen uit waarom er geen afval in het milieu moet liggen, wat de afbreektijd is bijvoorbeeld. Na dat verhaal gaan we langs in de weide omgeving van de school om zwerfafval te verzamelen.” Ook hebben ze zich gericht op oudere kinderen. ,,Tineke is met groepen tieners gaan zappen en heeft van het gevonden afval samen met hen kunstwerken gemaakt.”

Herman Lievers is ook in het zonnetje gezet. De Kattenbroeker maakt na het weekend geregeld de omgeving schoon als hanggroepjeugd rotzooi heeft achter gelaten.

Amersfoort heeft voor de achtste keer meegedaan aan de landelijke actie, die wordt georganiseerd door Stichting Nederland Schoon. Deze stichting heeft net als vorig jaar voor Amersfoort al locatie gekozen om de winnaar bekend te maken van de landelijke Zwerfafval-fotowedstrijd.

Nadat de ZAP-speldjes waren uitgereikt, maakte Uli Schnier, directeur van Stichting Nederland Schoon, de winnaar bekend: Marly Mulders. ,,Zij is gekozen uit de vijf maandwinnaars”, licht Schnier toe. ,,De foto van Mulders toont een jongetje in een polderlandschap dat een afvalbak met een rood-wit-blauwe strik voorttrekt. De schoonheid van het landschap staat centraal en het feit dat de jeugd de toekomst heeft. Bij de andere foto’s staat juist de rommel op de voorgrond, maar”, benadrukt hij, ,,het zijn allemaal heel artistieke foto’s.”

,,Dit is een echte verrassing voor me”, reageert Mulders na afloop stralend van trots. ,,Ik heb de foto gemaakt met slechts een camera van zakformaat”, lacht ze.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie