‘Het wordt in elk geval intiem’

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

Gabriela Zuarez zal samen met Ezequiel Sanucci, een van de dansers van haar dansgroep El Sur Mundo Project- Performance Arts, een modern danstheaterstuk uitvoeren. ,,Het stuk heet ‘Site Guys’ en is gebaseerd op moderne dans en theater, met een Argentijns tintje. Het wordt in elk geval intiem”, belooft ze. ,,De toeschouwers ervaren dans waarschijnlijk nooit van zo dichtbij en omgekeerd staan wij nooit zo dicht op het publiek.” De geboren Argentijnse woont sinds 2001 in Amersfoort, waar ze inmiddels allerlei projecten heeft gedaan, onder meer voor Staalkaart, Dias Latinos en de Wagenwerkplaats.

Gluren bij de Buren op zondag 13 december AMERSFOORT - Ze kijken al reikhalzend naar uit naar zondagmiddag 13 december, hoewel hun rol dan volstrekt anders is. Danseres/choreografe Gabriela Zuarez is één van de 75 artiesten die optreedt tijdens Gluren bij de Buren, het amateurkunstfestival waarbij Amersfoorters hun woonkamer aanbieden als podium voor optredens. Muzikant Roel Hazendonk van de band I’m a Fact zal daarentegen deel uitmaken van het publiek. Vorig jaar deed hij mee aan de eerste editie, maar nu moet hij noodgedwongen een jaar overslaan.

door André van der Velde

Vorig jaar had Zuarez met interesse kennis genomen van Gluren bij de Buren en toen ze onlangs door de organisatie werd benaderd om dit jaar mee te doen, aarzelde ze geen moment. ,,Het mooie van Gluren bij de Buren is dat het voor iedereen heel toegankelijk is. Iedereen kan allerlei vormen van muziek, theater en dans ervaren. Dat sluit aan bij waarvoor ik als artiest sta. Ik vind het heel belangrijk dat mensen kennis kunnen maken met alle vormen van dans die er zijn. Daarom werk ik ook niet alleen mee aan professionele producties, maar doe ook graag mee aan mee aan meer sociale initiatieven op amateurniveau.”

Extra uitdaging vormt voor haar de grootte van de woonkamers. ,,Die zijn niet geschikt voor een complete klassieke dansuitvoering. Daarom voeren we een zogenoemde site specific performance uit, een optreden dat speciaal voor een bepaalde locatie is gecreëerd. We zullen de toeschouwers ook zeker bij de dans betrekken. Hoe? Dat is een verrassing en hangt ook af van de ruimte.”

De jonge Amersfoortse pianist Roel Hazendonk (17) had graag met zijn band I’m Fact meegedaan, maar zal dit jaar alleen als toeschouwer genieten van het festival. ,,Onze drummer wil niet op zondag spelen. En drums zijn voor onze muziek, funkjazz met latin-invloeden, van groot belang. Zonder drums voelt het leeg aan.” Hazendonk denkt nog met veel plezier terug aan het optreden vorig jaar, in een woonkamer aan de Nijenrode in Schothorst. ,,Het is heel erg leuk om in een woonkamer op treden. Je bent bij iemand te gast, dat is echt een heel ander gevoel dan wanneer je op een podium in de openbare ruimte optreedt.” Ook Hazendonk roemt het toegankelijke karakter van Gluren bij de Buren. ,,We waren vorig jaar als band net bezig en hadden nog niet veel opgetreden. Dan is Gluren bij de Buren ideaal. Het festival is niet hoogdrempelig, elke serieuze band die akoestische muziek maakt kan in principe meedoen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie