Michelinster voor De Saffraan (+ video)

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

De toekenning heeft de eigenaren Kars van Wechem en Monique Korteschiel ,,ontzettend” verrast. ,,We zijn er superblij mee en heel trots op ons team van koks en bediening, maar het komt eigenlijk volstrekt onverwacht”, reageert Van Wechem dinsdagochtend. ,,We zijn nog maar twee jaar bezig, en kennelijk vinden ze ons nu al goed genoeg voor een ster. Ons doel is gewoon een goed restaurant neer te zetten, waar de gasten blij de deur uitgaan. Michelin heeft dat dus beloond.” Hun werkwijze is daar volgens de chef-kok debet aan. ,,We zijn continu aan het vernieuwen. De gerechten proberen we steeds verder uit te balanceren, te perfectioneren. We zijn zelf niet snel tevreden.”

Amersfoort heeft weer een sterrestaurant AMERSFOORT - Het Amersfoortse restaurant De Saffraan heeft dinsdag een Michelinster gekregen. Het restaurant, dat is gevestigd op een omgebouwde oude klipper in de Eemhaven, is één van de elf nieuwe restaurants die de felbegeerde culinaire onderscheiding hebben ontvangen.

door André van der Velde

Lievelingsadres

De Saffraan heeft ondanks het korte bestaan al diverse onderscheidingen gekregen. Zo bleek het restaurant eind oktober in de nieuwe gastronomische gids ‘Gault Millau 2010’ gewaardeerd te worden met 15 punten. Bovendien staat De Saffraan vermeld als één van de lievelingsadressen van Nederland. Al eerder was De Saffraan aanbevolen in Lekker, de restaurantgids van Nederland. Maar de Michelinster slaat volgens Van Wechem alles. ,,Michelin staat toch wel bovenaan, het is voor een restaurant de hoogste graad van waardering.”

Een restaurant krijgt ook niet zomaar een Michelinster. Om in de vermaarde Rode Gidsen van bandenfabrikant Michelin te worden opgenomen, moet een restaurant een uitzonderlijk goede keuken hebben in combinatie met een correcte bediening. Restaurants kunnen één, twee of drie sterren krijgen. Hoewel de Michelingids geen echte gastronomische gids is, wordt de gids als autoriteit beschouwd op het gebied van lekker eten. In totaal is het aantal sterrestaurants in Nederland dit jaar gestegen van 83 naar 91.

Telefoontjes

,,Wat de ster voor ons betekent? Vandaag in elk geval een heleboel telefoontjes”, lacht Van Wechem. Mede-eigenaar Monique Korteschiel is er beduusd van. ,,We hebben nog nooit zoveel telefoontjes in zo’n korte tijd gehad”, vult ze aan.

Ze verwachten dat de Michelinster nog meer klandizie zal trekken. ,,Omdat we nu vermeld staan in de Michelingids, zullen we nu misschien nog meer landelijke gasten krijgen en wellicht ook meer internationale gasten”, aldus Van Wechem, die zijn passie voor het koken heeft opgedaan bij onder meer restaurant De Librije in Zwolle, waarvoor hij vier jaar heeft gewerkt. Het restaurant van topkok Jonnie Boer heeft trouwens drie Michelinsterren.

De ambitie om een tweede ster te halen heeft Van Wechem vooralsnog niet. ,,Maar zeg nooit nooit. We proberen ons te focussen op het nu en ons steeds te verbeteren. Dat is het streven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie