Ideaal ‘gluurconcept’ slaat aan

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het idee om Gluren bij de Buren te organiseren kreeg Siep Stronks in 2007 toen hij stage liep bij ZIMIHC huis voor amateurkunst in Utrecht. ,,Die organisatie heeft Gluren bij de Buren bedacht en Siep dacht ‘dit concept is ideaal, dat moeten we ook in Amersfoort doen’”, blikt Sijmen terug, die destijds net als zijn tweelingbroer de mbo-opleiding Kunst, Cultuur en Media volgde. ,,Hij heeft toen mij, Teun en Dirkjan benaderd en wij waren ook meteen enthousiast. We zijn toen gaan brainstormen over hoe we dit konden realiseren.”

Gluren bij de Buren op 13 december AMERSFOORT - Vier jonge enthousiaste Amersfoorters zijn de drijvende krachten achter een nieuw festival dat nu al niet meer uit Amersfoort weg te denken valt: Gluren bij de Buren. Siep en Sijmen Stronks (22), Dirkjan van Oord (25) en Teun Gruijters (24) hebben de tweede editie van het amateurkunstfestival, dat plaatsvindt op zondagmiddag 13 december, al helemaal in de steigers staan. En ten opzichte van vorig jaar is het festival nog groter, diverser en kleurrijker.

door André van der Velde

Het balletje is volgens hem gaan rollen dankzij de gemeente. ,,Die bracht ons in contact met Amersfoort Vernieuwt, waarbinnen nauw wordt samengewerkt met de woningcorporaties. We zijn vervolgens ook gaan samenwerken met Scholen in de Kunst, waardoor we toegang kregen tot een heel breed netwerk van amateurkunstenaars. Al deze organisaties vormen de ruggengraat van Gluren bij de Buren.”

De vier initiatiefnemers wilden dit jaar zo’n zestig woonkamers verzamelen om wijkbewoners bij elkaar op de koffie en thee te laten komen en te laten kijken en luisteren naar Amersfoortse artiesten. De op zich ambitieuze bijstelling naar boven bleek echter veel te bescheiden. ,,We hebben maar liefst 110 aanmeldingen gekregen, ten opzichte van 51 vorig jaar is dat meer dan een verdubbeling”, vertelt Sijmen met enige trots. ,,Het gaat nu om 225 optredens in 75 woonkamers, verspreid over alle wijken van de stad.” Volgens hem is het festival al echt gaan leven. ,,Kennelijk is er in Amersfoort een behoefte om op een laagdrempelige manier je buren te ontmoeten en te genieten van wat Amersfoort te bieden heeft op amateurkunstgebied.”

Afgelopen week heeft Sijmen, die de pr-man van het gezelschap is, het programmaboekje naar de drukkerij gebracht. ,,Dat was een belangrijk moment. Daarmee is de wervingsfase afgesloten en kunnen we ons nu richten op de uitvoering.”

Dit jaar is het programma nog uitgebreider en diverser dan vorig jaar. ,,Vorig jaar was het ook al heel breed. Maar natuurlijk ging het ook vaak om een jongen met een gitaar of een bandje. Dit jaar zorgen we voor nog meer diversiteit. Zo hebben we een balkankoor, doet de Turkse muziekgroep Mozaïk mee en, wat ik zelf heel bijzonder vind, is dat de Marokkaanse zangeres Souad Amhai optreedt.”

Nieuw is dit jaar ook dat in twaalf woonkamers kunstenaars hun werk zullen exposeren. Zo biedt Gluren bij de Buren ook een kleine ‘Staalkaart’ aan. Net als vorig jaar trouwens levert Super de Boer aan de Leusderweg weer de thee, koffie en koekjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie