Amersfoort

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Volgens Groenendijk is Omroep Amersfoort hard getroffen door het teruglopen van de reclame-inkomsten als gevolg van de economische crisis. ,,We krijgen voor 1/3 subsidie van de gemeente en voor 2/3 zijn we afhankelijk van reclame-inkomsten. Dat maakt ons kwetsbaar. Als de inkomsten stagneren, tikt het hard aan en kunnen onze basisvoorzieningen in gevaar komen.”

Bestuur komt over een maand met maatregelen AMERSFOORT - Omroep Amersfoort stevent dit jaar af op een exploitatietekort als gevolg van teruglopende reclame-inkomsten. Voorzitter Ben Groenendijk waarschuwt het college en de gemeenteraad hiervoor in een brief. Volgens hem kan de omroep niet op de huidige basis verder en bezint het bestuur zich op maatregelen. door André van der Velde

Hoe groot het te verwachten tekort zal zijn, wil Groenendijk niet zeggen. ,,Klein of groot, je moet je er altijd zorgen over maken. We hopen dat het nog wat bijtrekt, we zitten nu in de maanden die traditiegetrouw altijd veel reclame-inkomsten opleveren.”

Groenendijk noemt het niet waarschijnlijk dat de subsidie omhoog gaat. ,,De raad heeft al een zware bezuinigingsronde achter de rug, dus het lijkt me nu niet het meest gunstige moment om meer geld te vragen. Dat betekent dat we het op de een of andere manier zelf moeten oplossen.”

Daarbij gaat het mogelijk om vergaande maatregelen. ,,Een andere mogelijkheid is het aantal voorzieningen omlaag te brengen. Ook een vergaande samenwerking met een andere partij is mogelijk, of een combinatie van die drie. Meer smaken zijn er niet.” Groenendijk verwacht dat er over een maand meer bekend is over de aanpak die de toekomst van Omroep Amersfoort moet veiligstellen.

Bijkomend probleem is dat de omroep niet voldoende subsidie heeft gekregen om de nieuw aangeschafte apparatuur af te schrijven. Groenendijk: ,,We hebben vorig jaar een investeringssubsidie gekregen van 3,5 ton. Wil je over vijf jaar je apparatuur vervangen, moet je afschrijven. Maar dat kunnen we niet met de beperkte middelen die we hebben. De raad zou er vorig jaar op terugkomen, maar dat is nog steeds niet gebeurd.” Groenendijk stelt dat het dus de keuze van de gemeente is om achterstallig onderhoud te laten ontstaan. Dit gezien tegen de achtergrond dat de gemeenteraad in het verleden kritiek heeft uitgeoefend op de financiële huishouding van de omroep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie