Rugbyers Eemland ijzersterk

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Deze rugbykraker op sportpark Bokkeduinen, thuishaven van RC Eemland, was een wedstrijd tussen twee ploegen die dit seizoen nog geen partij hadden verloren. Waterland stond voor aanvang genoteerd als leider op basis van een tweetal meer behaalde bonuspunten. Een wedstrijd dus die aan beide zijden hoge verwachtingen schiep. Na de eerste schermutseling tussen beide ploegen rond het midden van het veld, nam Amersfoort het heft stevig in handen. Bij balbezit van van de bezoekers stond de verdediging van RC Eemland als een huis en zette vervolgens zoveel druk op de tegenstander dat die alleen maar achteruit rugbyde. Beide ploegen toverden bij vlagen briljant rugby op de mat, waarbij op uiterst sportieve wijze werd gestreden om iedere meter grond. Er ontstonden aan beide zijden veel goede en harde tackles, waarbij vooral het spel van Eemlander Klaas Jan Hoogland in positieve zin opviel. Langzaamaan kroop Eemland richting tryline van Waterland en moesten de gasten alle zeilen bijzetten om Eemland het scoren te verhinderen. Maar na 15 minuten speeltijd kwam de beloning voor de thuisploeg: na twee kansen die nog konden worden verdedigd door Waterland, moest de ploeg het antwoord op de daaropvolgende aanval schuldig blijven en rondde Paul Delvaux een Amersfoortse aanval fraai af in de uiterste hoek van het veld (5-0). Eemland rook vervolgens bloed en zette nog verder aan, waardoor Waterland op alle fronten werd overklast. Scrums gingen achteruit, line outs waren veelal een prooi voor de thuisploeg en bij balbezit werden de bezoekers direct teruggezet door de zeer sterk verdedigende Amersfoorters. Kort na de eerste try drukte Eemland een tweede try net naast de palen, waardoor de conversie een formaliteit werd en Amersfoort op een voorsprong kwam van 12-0. Eemland bleef de druk er op houden en het was alleen maar te danken aan het goede verdedigende spel van de Waterlanders dat de score voor rust niet hoger uitviel. In de tweede helft bij aanvang eenzelfde beeld als voor rust met dien verstande dat de gasten uit Purmerend zich langzamerhand terugvochten in de wedstrijd wat vooral te danken was aan het oplopende aantal kleine overtredingen aan Eemland zijde. Waterland begon weer te geloven in haar eigen kansen en voerde geleidelijk aan de druk op, waarbij er van echt gevaarlijke situaties geen sprake was door goed verdedigend spel van Eemland. Toch moest Amersfoort lijdzaam toezien hoe een aantal overtredingen genadeloos werden afgestraft door de kicker van Waterland die met het vizier op scherp tweemaal een penalty tussen de palen poneerde en daarmee de achterstand verkleinde tot 12-6. Maar in de laatste fase van de wedstrijd was het wederom Eemland dat het spel dicteerde en controleerde en dat met een laatste penalty de eindstand bepaalde op 15-6. Een meer dan geweldige prestatie.

Koppositie voor ploeg van Luc Theunssens AMERSFOORT - Onder het toeziend oog van vele rugbysupporters liet RC Eemland zien waarom alleen zij recht hadden en hebben op de koppositie in de eerste klasse. Op eigen terrein werd naaste concurrent en regerend koploper RC Waterland uit Purmerend in een bij vlagen briljant potje rugby met 15-6 naar huis gestuurd. Door deze overwinning nam RC Eemland afgelopen zondag die koppositie met verve over.