'Kaasschaafmethode toch botte bijl'

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Met de kaasschaafmethode heeft het college van b. en w. voor onnodige sociale onrust gezorgd, want toch is de botte bijl gehanteerd. Dat stelde BPA-raadslid Gerard van Vliet dinsdagavond in de gemeenteraad tijdens de behandeling van de bezuinigingsvoorstellen van het college. ,,De bezuinigingsvoorstellen leiden tot demotivatie, zijn duidelijk haastwerk en schuiven de pijn vooruit. Eigenlijk is dit alles broddelwerk. Laten we daarom vakwerk leveren", riep hij de raad op.

Volgens Van Vliet heeft de gemeente voldoende reserves om andere keuzes te maken. De BPA is onder meer tegen het voorstel de wijkcentra Het Kathuis, De Tandem en De Sleutel en het activiteitencentrum De Drietand/Labyrinth te sluiten. ,,Wethouder Jelle Hekman (Financiën) zegt dat er geen geld is, maar het tegendeel is waar. Kijk naar de stelposten, de bedrijfsreserves en wat te besparen valt op externe adviseurs. En kijk ook naar grote projecten als het Eemplein, de Hogewegzone en verder het Armando Museum. Daar is versobering of misschien wel afstel een optie."

Wethouder Hekman ontkente met nadruk dat er sprake is geweest van broddelwerk. ,,Ik durf te zeggen dat we de botte bijl nou juist niet hebben gehanteerd. En ja, het is snel gegaan, maar ik ontken dat het haastwerk was", reageerde hij. ,,Wij hebben ons huiswerk zorgvuldig gedaan en staan voor financiële degelijkheid."

Het college wil de komende twee jaar tien miljoen euro structureel bezuinigen. Hekman benadrukte dat het college zich aan de opdracht van de gemeenteraad gehouden heeft door jeugd, kwestbare groepen, veiligheid en economie te ontzien. Van de tien miljoen euro wordt vier miljoen bezuinigd door het nemen van relatief pijnloze efficiency-maatregelen. ,,Die overige zes miljoen doen pijn", erkent Hekman, ,,maar wij hebben die wel goed verspreid. We hebben ook naar de eigen organisatie gekeken en ook in het eigen vlees gesneden. We houden we vast aan het collegeprogramma en leveren niet in op beleidsvisies. Voorstellen van sommige partijen om de AV-teams of het Armando Museum stop te zetten, passen daar niet in."

Ook stelt Hekman dat je niet zomaar geld kunt afhalen van de zogenoemde stelposten. ,,Je moet eerst weten wat met dat geld gedaan wordt. Als je er geld vanaf haalt, gaat dat ten koste van heel concrete dingen op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid en daarmee zou de BPA ook niet mee instemmen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie