In pyjama ontbijten op school

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

In zijn ochtendjas gehuld kijkt schooldirecteur Ronald van Dorp stralend van tevredenheid toe hoe de hongerige leerlingen zich naar de klaslokalen spoeden om, eindelijk, te kunnen ontbijten. ,,Dit zorgt voor reuring op school, heerlijk”, zegt hij. ,,We hebben zeshonderd leerlingen, waarvan het merendeel in pyjama is gekomen, en veertig man personeel. En die zijn allemaal in ochtendjas, behalve meester Marcel van groep 8”, glimlacht hij, ,,die loopt verkleed als boterham rond.”

De Border in de ban van Schoolontbijt NIEUWLAND - Een wandelende boterham, leerlingen die nog gekleed in hun pyjama’s over het schoolplein lopen en ouders die van het bonte spektakel met volle teugen genieten. Basisschool De Border in Nieuwland was afgelopen vrijdagochtend helemaal in de ban van Het Nationaal Schoolontbijt, het landelijke ontbijtevenement dat het belang laat zien van ontbijt als de beste start van de dag.

door André van der Velde

Vrijdag was de laatste dag van de zevende editie van Het Nationaal Schoolontbijt, dat dinsdag 3 november begon en waaraan 2500 scholen meededen. Doel is om kinderen en ouders onder de aandacht te brengen dat een goed ontbijt broodnodig is. Van Dorp: ,,Het is niet verstandig, niet gezond als het ontbijt er bij inschiet. Een ontbijt helpt het lichaam op gang en voorkomt bij leerlingen concentratieproblemen op school. Maar” , vervolgt hij, ,,op De Border heb ik de indruk dat er niet veel kinderen zonder ontbijt op school komen. Wel heb ik van sommige ouders gehoord dat het ‘s ochtends allemaal snel, snel snel gaat.”

Ondertussen wordt in het hele schoolgebouw gesmikkeld en gesmuld van het ontbijt, dat dit jaar bestaat uit allerlei soorten brood, halvarine, smeerkaas, gekookte eieren, fruitstroop, vruchtenhagel en halfvolle melk.

Juf Liesbeth van groep 5 staat in een donkerblauwe ochtendjas voor de klas. ,,Het is een raar idee”, zegt ze, terwijl ze een leerling helpt. ,,Je loopt met iets van thuis rond, dat zorgt voor een knus gevoel.” Op een van de eilandjes in het klaslokaal doet Neele (8) zich te goed aan een zelfgesmeerd broodje smeerkaas. Ja, ze ontbijt elke dag gewoon thuis, maar vindt zo’n ontbijt op school wel heel erg leuk. Haar evenoude buurvrouw Mara is in een roze pyjama naar school gegaan en geniet van een broodje ei en een flink glas melk. Zo’n ontbijt op school is weliswaar een beetje gek, toch zou ze wel vaker op deze manier willen ontbijten. ,,Maar niet elke dag, ik wil ook thuis ontbijten met mijn vader, moeder, broertje en zusje.” Kian en Jesper (8), beiden gestoken in een stoere Ajax-pyjama, beseffen ook het belang van een goed ontbijt en slaan nog een keer toe, terwijl Isa (8) uitlegt dat een goed ontbijt in elk geval bruinbrood en halfvolle melk bevat.

Een verdieping hoger houdt meester Marcel van groep 8 zijn rol als boterham nog dapper vol, ook al is hij in het dikke pak zowat gesmoord. ,,Of ik nou in mijn pyjama kom, of als boterham, dat maakt mij eigenlijk niet uit”, zegt hij laconiek. Lisa (11) kan er wel om lachen, terwijl ze haar bruine boterham met appelstroop in afgemeten stukken snijdt. ,,Waarom een bruine boterham? Nou, een witte was er niet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie