LadiesNight: een Ode aan de liefde

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op 25 november gaat de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’ in première tijdens de Ladies Night in het Amersfoortse Grand Theatre. Alleen vrouwen hebben die avond toegang tot de film, die de ondertitel ‘Een ode aan de liefde’ heeft en die is gebaseerd op het gelijknamige boek van ex-marketingman Raymond van de Klundert, oftewel Kluun.

De positieve recensies over het boek buitelden al snel na de eerste editie in 2003 over elkaar heen. Zo sprak NRC Handelsblad over een ode aan de liefde en een recensent van De Volkskrant noemde het ‘een literair realitydrama om je vingers bij af te likken’. Het boek won in 2006 de NS Publieksprijs en is inmiddels in zeventien talen vertaald

Het boek is voor een groot deel autobiografisch en gaat over Stijn, een man die het gemaakt heeft in het leven. Hij heeft een eigen zaak, een prachtige dochter, Luna, en ‘het lekkerste wijf van het westelijk halfrond’. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet, hoeft zijn Carmen niet te weten. En bovendien, zijn hart is van haar, dus wat maakt het uit. Maar dan, Carmen blijkt borstkanker te hebben Zijn wereld stort in. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Altijd. Hoe vreselijk moeilijk dat ook is. Tussen de chemo’s door doen ze of er niks aan de hand is. De vrijdagse stapavondjes van Stijn worden snel weer in ere hersteld. Hij vlucht in drank, drugs en uitgaan.

En dan is er Roos. Zomaar. Onaangekondigd staat ze tijdens carnaval voor zijn neus. Ze wordt zijn kankervrije oase, waar hij de kilte van thuis even kan vergeten. Wat hij nooit voor mogelijk had gehouden, gebeurt; hij wordt verliefd. Verslaafd zelfs, aan Roos. Elke vrije minuut wil hij bij haar zijn. Zijn leven wordt een chaos, iedereen vraagt aandacht, het kantoor moet door, zijn vrouw gaat dood.

Het laatste deel is hartverscheurend. De laatste keer dat Luna haar moeder ziet, bijvoorbeeld.

De film staat op naam van acteur, presentator en tv-producent Reinout Oerlemans, die hiermee zijn regiedebuut heeft gemaakt. De rol van de doodzieke Carmen wordt gespeeld door Carice van Houten (Minoes, Zwartboek). Barry Atsma (Voetbalvrouwen) tekent voor de rol van Stijn en Anna Drijver (Bride Flight) is Roos. De film is geproduceerd door Eyeworks, het bedrijf van Oerlemans.

De Nederlandse band Kane heeft de titeltrack van de film geschreven. De track Love over healing staat op Kane’s nieuwe album No surrender dat op vrijdag 27 november uitkomt.

Komt een Vrouw bij de Dokter draait vanaf donderdag 26 november in de bioscoop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie