Moeder Loes Strijbos en zoon Roel Hazendonk

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

Loes speelde al in de jaren 80 in Theater Appelmarkt in theatergroep Interieur, organiseerde spelletjesdagen in Café van Zanten, het voetbal tussen de verschillende kroegen, ontbijtconcerten in de kroeg.

AMERSFOORT - Amersfoorters kennen Loes Strijbos als poppenkast- en kindertheaterartiest, met voorstellingen als ‘Tante Netjes’ en ‘Het cadeau van Katrijn’. Ze schreef een deel van de muziek voor de La Mamma opera, die in Amersfoort het nieuwe millennium inluidde en in verschillende wijken ontwikkeld werd.

HBOV

,,Ik kwam in 1977 uit Oss voor de opleiding HBOV in Leusden en raakte al snel betrokken in het culturele leven in de stad. Studeren en werk vulden de eerste tijd in Amersfoort. Uitgaan alleen was niet genoeg, je kon veel meer leuke dingen doen. Een Sinterklaasvoorstelling op een basisschool leidde tot een eigen poppentheater.

We dachten: Dat kunnen wij beter. In Amersfoort vind je altijd wel een creatieve geestverwant dus de start met een serie voorstellingen was gauw gemaakt.

‘Veel beweging’

Er is hier altijd al veel beweging geweest er gebeurde genoeg en als dat niet zo was zwengelde ik dat zelf wel aan. Naast meedeinen op wat zich aandient doe ik eigenlijk drie dingen, mijn eigen poppentheater en speel dan op bijvoorbeeld het Poppenfestival in Park Randenbroek en bij de zomervoorstellingen van Stadscarrousel op de Groenmarkt. Daarnaast heb ik aan de basis gestaan van de kinderpakkettenactie, ten behoeve van oorlogskinderen in bijvoorbeeld Kroatië en Koerdistan. Het was een groot succes toen bijna 60 basisscholen meededen. Dat is vaak mede te danken aan een groot netwerk dat ik heb en natuurlijk aan een aansprekend idee. Mijn enthousiasme steekt dan andere mensen aan. Dan gaan er balletjes rollen en nemen anderen die energie over; ook winkeliers, grote bedrijven en scholen.

Ik werk op dit moment in Gouda ook een leuke stad, maar ik moet er niet aan denken om daar te gaan wonen, hier is mijn netwerk en ik vind het gewoon een mooie stad. Ik heb hier in een week een groep mensen bij elkaar om iets geks te gaan ondernemen. Heerlijk is dat.”

Roel speelt ten tijde van het interview met zijn band I’m a Fact in finale van de bandjeswedstrijd ‘de Kei van Amersfoort’. De band grijpt net naast de eerste prijs, maar speelt de komende tijd op diverse podia in en om Amersfoort.

‘Klein netwerk’

Roel: ,,Amersfoort is echt een stad met een klein netwerk waarin veel gebeurt. Amersfoort heeft ook in den lande een goede naam, er komen veel bandjes en er zijn goede voorzieningen. Helaas heeft de Popschool inmiddels te weinig ruimte en groeit uit zijn jasje. Per Expressie zorgt voor veel mogelijkheden om op te treden. Je wordt in Amersfoort al snel onderdeel van dat netwerk als je daar zelf in investeert. Het is zeker afhankelijk van je eigen sociale inzet.”

Roel is veel betrokken geweest bij de activiteiten van zijn moeder, viel soms in als hulpje in de poppenkast. Voor La Mamma was hij nog net te jong, maar latere projecten kwam hij vaak kijken.

Trots op je moeder? Roel: ,,Ja, natuurlijk. Ik vind het leuk om te gaan kijken, ik ben echt een trouwe fan, vind het ontzettend leuk, da’s mijn moeder.”

Is op het podium staan met de paplepel ingegeven? Loes: ,,Op gegeven moment ben ik alleen poppenkast gaan spelen, toen heeft Roel een aantal keren hulpje achter de kast gespeeld en op kinderfeestjes, waarin hij als hulpje meewas, vond ik een schaterende kindergroep met Roel achter de poppenkast. Optreden zat er dus al vroeg in.”

Anytime

Het netwerk van moeder en vader help wel. Een optreden van de band I’m a Fact bij het onderdeel Anytime tijdens de Amersfoort 750 jaar viering komt gemakkelijker tot stand omdat die organisatoren de band kennen via moeder Loes. Het helpt.

Hoe kijkt moeder Loes aan tegen de prestaties van Roel? Loes: ,,Ik ben zo trots als een aap, omdat hij doet wat hij goed kan, dat hij daarvoor helemaal uit zijn dak gaat, omdat hij zijn hart volgt.

Roel doet één ding, terwijl ik altijd veel dingen tegelijk doe. Dat is wel een grote kracht van Roel. Ik zit veel te luisteren naar het oefenen en zijn experimenteren en probeer hem advies te geven, waar hij naar eigen zeggen niet echt naar luistert. Zo hoort het ook.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie