Monuta Amersfoort lokaal en betrokken

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Monuta is een begrip in Nederland, iedereen kent de uitvaartverzekeringen van de onderneming. Dat zij ook uitvaarten verzorgen is minder bekend. Monuta heeft honderddertig eigen uitvaartcentra verspreid door heel Nederland, ook in Amersfoort heeft Monuta een sfeervolle locatie.

,,Je hoeft niet via ons verzekerd te zijn, iedereen kan bij onze uitvaartverzorging terecht”, begint Robert Landsman: ,,Hoewel wij een grote onderneming zijn, maakt ons dat niet onpersoonlijk”, ontzenuwt hij het volgende vooroordeel. ,,Wij werken, ook in Amersfoort, met lokale teams. Ze weten hoe het hier werkt. Bij Monuta weten we als geen ander dat persoonlijke aandacht en betrokkenheid twee van de werkelijk belangrijke dingen bij een overlijden zijn.”

Luisteren, inventariseren en inspireren zijn de drie kernwoorden die bij de uitvaartverzorgers centraal staan. Landsman: ,,We luisteren goed naar de wensen die bij de familie leven. Want onze ervaring is dat de kleinste wens tot de grootste herinnering leidt. De kunst is ook om de familie zodanig te inspireren dat ieders wensen aan bod komen bij het afscheid. Iedere uitvaart is uniek. Je merkt dat het taboe rondom de dood langzaam minder wordt. Het is geen standaardverhaal meer, die persoonlijke invulling wordt steeds belangrijker voor de nabestaanden. Gaan zoals je bent, noem ik het. Wanneer je iemand herkent zoals hij/zij bij leven was, dan is het een goede uitvaart geweest.”

Ook een uitvaart kan duurzaam zijn. ,,Duurzaamheid is een thema waar mensen steeds meer over na beginnen te denken. Een thema wat men wil doorvoeren tot in hun begrafenis, daar willen wij graag aan meewerken. Bij ons kun je kiezen voor een ‘Groene Uitvaart’. Samen met Staatsbosbeheer hebben we twee kisten ontwikkeld. Ze zijn gemaakt van Nederlands hout en voor iedere ‘Groene’ kist geven wij Staatsbosbeheer 50 euro en planten zij een nieuwe boom. Wij zijn de enige uitvaartonderneming die kisten met het FSC keurmerk in huis heeft.”

Nazorg is minstens zo belangrijk als de periode voor de uitvaart. ,,Na het afscheid, begint het rouwen pas”, stelt Landsman: ,,Wij laten de familie ook dan niet alleen. Soms betekent het dat wij helpen met praktische zaken, maar vaak ook alleen een hand op een schouder of een luisterend oor. Verder verzorgen we herdenkingsdiensten. Veel families hebben behoefte aan een speciale dag. Die dag kan op honderd en één manieren ingevuld worden en daar helpen wij graag bij. Ieder overlijden luidt een herinnering in, het is ons vak om die herinnering zo goed mogelijk te maken.”

u Monuta Amersfoort, Ringweg Dorrestein 9, (033) 461 82 44

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie