Lumineus laat stad verstillen

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

‘Lumineus Amersfoort’ vindt plaats van woensdag 11 november tot en met woensdag 30 december. Het is een route langs tien lichtkunstwerken en multimedia-installaties die met elkaar verbonden worden door bijzondere verlichting van monumenten, gebouwen en objecten.

Tweede editie lichtkunst- en multimediaroute AMERSFOORT - Net als twee jaar geleden zal Lumineus Amersfoort ook dit jaar weer een sprookjesachtige route bieden langs kunstzinnige verrassingen in de historische binnenstad. En volgens initiatiefnemer en projectleider Annelou Evelein is de tweede editie van het licht- en kunstfestijn totaal anders dan de eerste editie. ,,Niks is hetzelfde: het thema, de route, het licht, de kunstprojecten en nog veel meer.”

door André van der Velde

Was bij de vorige editie het thema ‘Stad in verandering’, dit maal staan de stadsmuren centraal, vertelt Evelein enthousiast ,,Het thema is ‘Muren slechten’. Dat past bij Amersfoort als echte vestingstad. En muren zijn er om mensen uit te sluiten, of juist ergens bij te betrekken. De route loopt dit jaar langs de Muurhuizen en gaat bij de Weverssingel buiten de eerste stadsmuur. Zo wordt als het ware de route binnen en buiten de muren ervaren.”

Langs de route staan tien kunstprojecten die aansluiten bij het thema. Het gaat meer dan de vorige keer om interactieve kunstprojecten. Een voorbeeld daarvan is de ‘Beijing Accelerator’ van Marnix de Nijs die te beleven is in de Onze Lieve Vrouwe Toren. Evelein: ,,Je zit op een stoeltje voor een groot scherm met daarop Beijing in de nacht. Als het scherm gaat bewegen, moet je met behulp van een joystick proberen jezelf synchroon met de beelden te krijgen. Dat zorgt voor een heftige confrontatie met jezelf.”

De kunstprojecten en de bijzonder verlichte route zorgen er volgens Evelein voor dat deelnemers de stad in een geheel ander licht zien. ,,Als je de route aflegt, treedt een soort verstilling op die een tegenwicht biedt aan het luidruchtige van de maanden waarin de sinterklaas- en kerstinkopen centraal staan. Je zintuigen worden extra geprikkeld. Diepte en afstand zijn in het donker anders. Dat maakt het spannend.”

Bestond de informatiebalie in Theater De Lieve Vrouw twee jaar geleden nog uit twee aaneengeschoven tafels, dit jaar is de balie ook een van de kunstprojecten. ,,Dat is een belangrijk verschil”, zegt Evelein. ,,Het is een eerste kennismaking met de route, dus die moet meteen goed zijn.” De balie bestaat uit een muur en daarbij aansluitend is het informatiemateriaal verpakt in een ‘lichtsteen’. ,,Vorige keer konden mensen het programmaboekje op de route niet goed lezen. Als je nu de lichtsteen openklapt, heb je een grote kaart met de route die wordt beschenen door een ledlampje. Ook zit er een folder bij met veel extra informatie over de kunstwerken.”

Nieuw is ook dat dit jaar veel theater is geprogrammeerd. Zo is er op 11 november voor kinderen een filmische en muzikale perfomance op de route en een ‘buiten’ workshop bij de Muziekschool in verband met St. Maarten. En op 21 december wordt het Langste Nacht Festival gevierd.

uMeer informatie is te vinden op www.lumineusamersfoort.nl en www.amersfoortwintertijd.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie