SP wil onderzoek naar sluiting Armando Museum

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De SP wil dat er een onderzoek komt naar de voor - en nadelen van het sluiten van het Armando Museum. Het museum was ondergebracht in de Elleboogkerk, die eind oktober 2007 afbrandde. Op dit moment maakt het Armando Museum gebruik van de Zonnehof. De nieuwbouw moet in 2011 klaar zijn.

door John Spijkerman

Vóór de brand bezochten jaarlijks rond de 10.000 bezoekers het Armando Museum. De SP vraagt zich af of het bij bezuinigingen binnen het cultuurbudget wellicht beter is op één grote post te bezuinigen dan op talrijke kleintjes en wil dat het college in kaart brengt wat de financiële voor- en nadelen zijn van sluiting. ,, We hebben al het Mondriaanhuis en het Armando Museum’’, zegt SP-raadslid Bets Beltman. ,,Misschien is het Armando Museum een luxe die we ons niet kunnen veroorloven. Ik vind het veel belangrijker culturele voorzieningen in de wijken in stand te houden voor een minder elitair publiek. We zijn voor het behoud van decentrale bibliotheekpunten in de wijken en het voor het openhouden van de buurthuizen. ‘’ Beltman wijst ook op de lage bezoekersaantallen van het Armando Museum en vraagt zich af wat het museum Amersfoort werkelijk oplevert.

Museumdirecteur Gerard de Kleijn zegt dat de musea hun aandeel in de bezuinigingen al hebben geleverd. Volgens hem heeft Amersfoort met het Armando Museum ‘iets heel bijzonders’ in handen. ,,Je moet niet alleen naar de bezoekersaantallen kijken. Het Armando Museum is niet vergelijkbaar met Dierenpark Amersfoort of de Efteling. Het gaat om kwalitatief werk dat in de kunstwereld hoog wordt geacht. En je moet ook kijken naar Armando’s thematiek van oorlog en vrede en naar de relatie met Kamp Amersfoort. De SP mag alles onderzoeken, maar ik zeg ‘Behoud het goede’ en het Armando Museum behoort tot die goede dingen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie