Ravelijn vreest bezuinigingen

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het college van b en w wil de komende jaren structureel tien miljoen euro bezuinigen. Tal van instellingen en organisaties worden in 2010 en 2011 gekort op hun subsidies. Ook Ravelijn lijkt er niet aan te ontkomen. Voorgesteld is om een incidentele subsidie van 159.000 euro niet meer te verstrekken. Cox erkent dat de gemeente daarmee in haar recht staat. ,,Er is destijds besloten dat het subsidiebedrag tot en met 2009 zou worden verleend. Maar”, vervolgt ze, ,,oorspronkelijk was het geld bedoeld voor het opzetten van onder meer de database, de website, de nieuwsbrieven en de public relations. Die activiteiten maken nu integraal onderdeel uit van Ravelijn en hebben we hard nodig voor onze bedrijfsvoering.”

‘Dit gaat ten koste van de kwetsbaren’ AMERSFOORT - De beoogde bezuinigingen bij Ravelijn staan haaks op de taak die de gemeente heeft op het vlak van de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat stelt directeur Sylvia Cox van de vrijwilligersorganisatie. ,,Als we minder subsidie krijgen, leidt dat tot veel minder ondersteuning van kwetsbare mensen.”

door André van der Velde

Als Ravelijn het jaarlijkse subsidiebedrag niet meer krijgt, zullen diverse activiteiten worden geschrapt. ,,De Klusserij waarbij vrijwilligers kleine klussen doen voor mensen die dat zelf niet meer kunnen, zal als eerste worden afgestoten. Daarmee verdwijnt dan ook de meerwaarde van de Klusserij. Zo worden bijvoorbeeld altijd de buren van een hulpvrager bij een project betrokken, waardoor de sociale cohesie in een buurt wordt versterkt.” De bezuinigingen gaan verder dan alleen de Klusserij. ,,We zullen minder uren kunnen inzetten voor mensen die zorg nodig hebben: ouderen, eenzamen en mensen met een psychiatrische achtergrond.”

Ravelijn zelf zal de bezuiniging ook hard voelen. Cox: ,,We hebben nu 19,5 fte, verdeeld over 29 mensen. Als ze doorgaat, zullen zes à zeven mensen worden ontslagen.”

Volgens Cox onderschat de gemeente het belang van vrijwilligerswerk binnen de uitvoering van WMO-beleid. ,,Gemeenten moeten mensen in staat stellen die hulp zelf op poten te zetten. Eerst moeten hulpvragers binnen hun eigen netwerk van familie en buren kijken. Als dat niet voldoende oplevert, kunnen vrijwilligers uitkomst bieden. En als dat niet lukt, dan pas, komen ze in aanmerking voor professionele hulp”, legt de Ravelijndirecteur uit. ,,Als minder vrijwilligers kunnen helpen, zullen meer mensen een beroep doen op professionele hulp en is de gemeente op termijn duurder uit. Daarom zou juist meer moeten worden geïnvesteerd in vrijwilligerswerk.”

Ravelijn heeft haar hulpvragers en vrijwilligers onlangs opgeroepen de gemeenteraad te schrijven wat de bezuinigingen voor hen kunnen betekenen. ,,We hebben 120 brieven ontvangen. Stuk voor stuk zijn dat hartenkreten. Sommige mensen zijn echt radeloos en vragen zich af waar ze voortaan de ondersteuning vandaan moeten halen.” Cox is diep geraakt door die brieven. ,,Ik vind ze ontroerend om te lezen. Je voelt de oprechtheid van de mensen en voor ons is het de bevestiging dat wat Ravelijn doet, heel waardevol is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie