Projectkoor Kerst aan de Eem

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Voor het derde jaar brengt projectkoor Kerst aan de Eem (120 vrouwen en mannen) een spectaculair, uitdagend en sfeervol kerstconcert in de Flint Stadshal. Dit jaar op vrijdag 18 en zaterdag 19 december. Aanvang 20.00 uur. Medewerking wordt verleend door Cellar Gospel Seventy, de solisten Elisa van Dolderen en Peter Schoemaker alsmede een band: Eduard de Boer, basgitaar; Philip Lok gitaar; George Daams, drums; Hans van Weelden, percussie; Bert van der Goot, toetsen; Paul Brandsma en Pieter Kunenborg, piano; Marjan Kamp, dwarsfluit. Een verrassend extraatje moet nog geheim blijven. De drie dirigenten zijn Jan Tornij, Piet Kunenborg en Paul Brandsma.

door Anco Mali

Kerst aan de Eem is een koor dat twaalf keer repeteert op de woensdagavonden, met twee keer extra op zaterdagmiddag plus twee try-outs. Het leuke eraan is dat het repertoire is opgebouwd van klassiek tot modern, van jazz tot gospel, van traditionele kerstliedjes tot popkerstliedjes, van smartlap tot middeleeuwen.

Hoe het in 2007 begonnen is? Dirigent Paul Brandsma vertelt dat het koor is ontstaan, omdat er in Amersfoort en omgeving rond de kerstdagen weinig leuke activiteiten zijn. Amersfoort kent zo’n zeventig koren en de gedachte kwam op dat uit al die zangers en zangeressen best een gelegenheidskoor voor de kersttijd kon worden samengesteld. Van jong tot oud, van zestien tot tachtig jaar, elk koorlid dat van kerst en gezelligheid houdt kon méé komen zingen om de saaie Amersfoortse kerstdagen op te fleuren.

Het concert wordt met theatrale regie een waar spektakel. Kerst aan de Eem moet aantrekkelijk zijn om naar te kijken, vinden de uitvoerenden. Brandsma: ,,Er moet wat gebeuren, en dat gebeurt er dan ook. Het gaat uiteraard om de muziek, maar het oog wil ook wat. Qua muziek zit er van alles in. Ook Ave Maria en I am dreaming of a white Christmas. De zangers krijgen van tevoren een cd, per stem ingezongen, met onze eigen arrangementen erop, zodat men heel goed kan oefenen. Wij staan in de zomer als het dertig graden is kerstliederen te zingen! We hebben ook een website die alles begeleidt: www.kerst-aan-de-eem.nl. Daarop kan men alle informatie vinden. Programmaboekjes à 13,50 euro kunnen afgehaald worden aan de kassa van De Flint.”

De stemverhouding in het koor is evenwichtig: eenderde sopranen, eenderde alten, eenderde tenoren en bassen. Er is een vaste kern van zestig zangers en zangeressen die al voor het derde jaar meedoen. Door mond tot mondreclame komen daar elk jaar weer zo’n zestig nieuwe mensen bij. Met de zangers van Cellar Gospel Seventy en de bandleden is dat het maximum aantal mensen (170) dat op het podium in de Flint Stadshal kan plaats nemen. Elke zangeres is in het zwart gekleed, opgefleurd met een kleurig sjaaltje. Ook elke zanger is in het zwart, met kleurige bloem of middelsjaal. Hier en daar worden ook de kerstmutsen opgezet. Cellar Gospel Seventy brengt enige nummers apart uit. Twee nummers worden gezamenlijk met het grote koor uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie