Chillruimte schot in de roos

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

In samenwerking met woningcorporatie Alliantie Eemvallei en de gemeente zette jongerenwerker Nico Haasnoot de chillruimte op in een periode dat het Operaplein ernstig verloederde. Het winkelcentrum dat over enkele jaren zal worden gesloopt, kreeg steeds meer te maken met overlast door hangjongeren en vandalisme was er schering en inslag. ,,Keerpunt was de jaarwisseling van 2007. Toen werden de ruiten van winkels op het plein ingegooid door jongeren. Het leek wel of hier een bom was ontploft”, blikt Haasnoot terug. ,,Vanuit politie, brandweer en gemeente kwam toen de vraag of wij als jongerenwerkers er iets aan konden doen. Wij hebben naar de jongeren geluisterd en er bleek een sterke behoefte te zijn aan een eigen ruimte omdat De Schuilplaats, een wijkspeeltuin waar veel jongeren bijeenkwamen, was afgebroken.” In een vroegere televisiezaak werd vervolgens de chillruimte ingericht.

Jongeren willen eigen centrum in Schuilenburg SCHUILENBURG - De chillruimte op het Operaplein is een schot in de roos gebleken. De 2,5 jaar geleden geopende ontmoetingsruimte heeft jongeren een eigen plek gegeven en zo de overlast op het rond het plein fors verminderd. Toch vinden diverse jongeren de chillruimte maar een heel beperkte voorziening, eentje die er bovendien al veel eerder had moeten zijn.

door André van der Velde

Dagelijks maken enkele tientallen jongeren van de chillruimte gebruik. ,,Het is een grote stap dat die ruimte er is”, zegt de 24-jarige Faccih, die er af en toe komt om een praatje te maken met jongerenwerker Salim Aberyaa. ,,Maar het heeft heel lang geduurd voordat er weer iets voor ons was. Toen we 16, 17 jaar waren, is de Schuilenburgse jongeren van alles beloofd. We hebben zelfs met de burgermeester ontbeten, maar van al die beloften is weinig of pas veel te laat iets terechtgekomen. Nu is de chillruimte er, maar ondertussen zijn we geen jongeren meer.”

Zijn vriend Hamid (26) knikt instemmend. Bijkomend probleem is volgens hem dat de chillruimte jongeren steeds minder biedt. ,,Vroeger werden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, maar dat gebeurt niet meer. Bovendien zijn er geen computers met internet, geen spelcomputers en geen biljarttafel meer.”

Nico Haasnoot, tegenwoordig coördinator van het ambulante jongerenwerk in Amersfoort, verzekert dat er binnenkort weer enkele computers en spelcomputers komen. ,,Veel spullen zijn kapot gegaan of gestolen. Achteraf gezien is er budgettair te weinig rekening mee gehouden dat het voorzieningenpeil op niveau moet blijven.”

Wat Hamid en Faccih het liefst zien, is de komst van een echt jongerencentrum in Schuilenburg. ,,Dan hoeven mijn nichtjes en neefjes niet meer naar Liendert om te spelen”, zegt Hamid. Faccih ziet de bui echter al hangen. ,,Als de chillruimte wordt gesloopt, zal alles wat nu is opgebouwd weer verdwijnen. En dan is het weer afwachten hoe lang het duurt voordat er weer een jongerenplek is.”

Haasnoot is het daarmee eens. ,,Er moet nu al met een ruimte rekening worden gehouden waar jongeren meteen na de chillruimte terecht kunnen. Zo zouden veel problemen kunnen worden voorkomen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie