Zingeving bij het ouder worden

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

In zijn werkkamer zit René Rosmolen achter de computer. Op het scherm toont hij een zelfgeschetste illustratie: ,,Kijk, de vijgenboom. In de bijbel een symbool van vrede, sjaloom. De profeet Micha spreekt erover en ook bij koning Salomo komt hij voor: ‘De ouderen zaten ieder onder hun vijgenboom’. Dat is een heel ander beeld dan dat wij in onze maatschappij hebben van ouderen: mensen die in de restfase van het leven zitten, een kostenpost, afgedankt. Ik ga hier tegenin.”

AMERSFOORT - Voor ouderen start binnenkort een project, gericht op zingeving rond het ouder worden. Voor een periode van vier jaar wordt René Rosmolen vrijgesteld voor een dag per week. Het initiatief komt van de Bergkerk. Verbreding naar andere kerken en instellingen ligt in het verschiet. Op 8 november wordt Rosmolen, geestelijk verzorger in de Lisidunahof en voormalig predikant van De Inham, in zijn nieuwe taak bevestigd. De dag erna is de eerste bijeenkomst van drie middagen poëzie.

door Christl Korzelius

,,Jan van Baardwijk, predikant in de Bergkerk, nam het initiatief tot het project ‘Onder de vijgenboom, zin in de ouderdom’ en heeft mij erbij betrokken. Kerken bedenken vaak van alles vóór ouderen, terwijl we ook zouden moeten vragen: wat hebben ouderen te bieden? Ervaring, levenswijsheid, omgaan met verliezen, verantwoordelijkheid nemen voor nieuwe generaties, uitdelen van je levensbronnen, dankbaarheid voor wat het leven nog brengt ondanks afnemende vermogens. Kortom, ouderen als erflaters. Zie het als een beeldspraak: jonge mensen staan in het leven als roeiers in een skiff, met het gezicht naar voren, in volle vaart. Ouderen zitten in een roeiboot, kijken naar wat achter ligt, in een ander tempo.”

Eén van de eerste activiteiten binnen het project is de poëziekring. Het gaat Rosmolen niet om het taalkundige of kunstzinnige niveau van dichters als Ida Gerhardt, M. Vasalis of Remco Campert, maar om ‘het sprongetje’ dat hun gedichten vormen naar het eigen levensverhaal. Op deze manier kunnen deelnemers met elkaar in gesprek gaan over ervaringen met het ouder worden en de ouderdom. René Rosmolen: ,,Mensen zijn nog nooit zo oud geworden als in deze tijd. We willen graag oud worden, maar niet oud zijn. Oud zijn is blijkbaar een opgave. Hoe kun je goed oud worden? Daar draait het om in dit project. Hoe het zich ontwikkelt, is een creatief proces. Ideeën zijn er genoeg! Voor volgend jaar denk ik aan een kring rond levensverhalen met bijzondere werkvormen, een symposium voor professionals in de ouderenzorg, lezingen en inleiding, toerusting van pastoraatsgroepen… Van alles is mogelijk en ik sta open voor suggesties. Het project zit niet ‘vast’ in de Bergkerk maar is algemeen: voor kerken en instanties, voor kerkelijk betrokkenen en voor wie zich niet tot een kerk rekent. Kijk, dagbesteding voor ouderen is er genoeg, dat houdt mensen bezig. Maar een programma dat aanzet tot uitwisseling en reflectie, dat is nieuw in Amersfoort.”

Op 1 november om 9.00 en om 10.00 uur is een themaviering rond ouderdom in PKN-gemeente De Inham aan de Hamseweg te Hoogland. Meer info en/of opgave poëziekring: René Rosmolen, 033 - 480 1553, r.rosmolen@casema.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie