Alzheimer Café Amersfoort

21 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

,,Dementie is een erkende ziekte aan het worden. Maar er is ook nog veel schaamte. Betrokkenen verstoppen het lang. Maar dementie is niet tijdelijk. Je hebt het tot je overlijden”, aldus Betty van de Weerd. Zij is naast gespreksleider ook dementelcoach. ,,Het is belangrijk zowel patiënten als mantelzorgers vroegtijdig naar de huisarts gaan. Maar mantelzorgers zijn slecht in hulp vragen. Er is veel hulp voor zowel dementerenden en mantelzorgers. Zij hebben het vaak even zwaar als dementerenden. Mantelzorgers overijden ook eerder dood, onder ander door overbelasting.”

‘Er zijn hier ongeveer 1900 dementerenden’ AMERSFOORT - ,,Mantelzorgers, zorg goed voor jezelf. De zorg voor dementerende kun je niet alleen. Dat willen we graag benadrukken.” De Amersfoortse Betty van de Weerd en Marijke Enthoven zijn gespreksleiders van het Alzheimer Café Amersfoort-Leusden. Beiden zijn beroepsmatig betrokken bij dementerenden.

door Christine Schut

,,Vaak zijn mensen al twee jaar aan het tobben tot de diagnose ‘dementie’ wordt gesteld”, vult de Leusdense Marijke Enthoven, casemanager dementie, aan. ,,Dan is de vraag ‘wat nu?’. Het Alzheimer Café is opgezet om dementerenden en mantelzorgers met elkaar in contact te brengen. Mensen komen vaak terug. Er zijn hulpverleners aanwezig.”

Er is een aantal ziekten, waaronder alzheimer, dat onder de noemer dementie valt. De eerste signalen zijn dat iemand vergeetachtig wordt in combinatie met het niet goed doen van bepaalde handelingen. Het plannings- en organisatievermogen en korte termijngeheugen worden aangetast. Patiënten kleden zich bijvoorbeeld in de verkeerde volgorde aan. Of koken eerst de aardappels gaar en dan pas de rest van het eten. Ook komen ze ‘s nachts uit bed. En kunnen ze geen nieuwe dingen aanleren.

,,Mensen met dementie kunnen dat vaak lang verbloemen voor de buitenwereld. Tot het moment dat dat niet meer kan. Bij de ene patiënt verloopt het proces mild, de ander verzet zich heftig. Ook verdwijnen karaktertrekken of komen er andere voor terug. Het is een moeilijke, gecompliceerde ziekte”, aldus Van de Weerd. ,,Daarom is het ook belangrijk dat mantelzorgers aan zichzelf denken. Hoe eerder ze hulp krijgen, hoe beter. Dan kunnen ze zelf de zorg ook langer volhouden. Mantelzorgers wachten vaak lang.”

,,Als mensen bij het Alzheimer Café komen, worden ze ontvangen door gastvrouwen met koffie. Er zijn verschillende professionals aanwezig. Voor de pauze vertelt een gast over een bepaald onderwerp. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen over dat onderwerp. Maar ook over andere zaken. Na afloop is er nog gelegenheid tot napraten met een hapje en drankje. Alles is gratis. Het Alzheimer Café is een inloop, niet echt een café, voor mensen die te maken hebben met dementie. In Amersfoort en Leusden zijn ongeveer 1900 dementerenden. De meesten wonen nog thuis”, besluit Marijke Enthoven.

u Het Alzheimer Café is elke eerste donderdag van de maand van 13.30 - 15.30 uur in de Drietand op het Neptunusplein. Wie vragen heeft kan bellen met de dementelcoach op 033 4326123.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie