Aanpak ontevredenheid Vathorst

14 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Een subsidie om ramen in een woning met balansventilatie aan te brengen en een tegemoetkoming in de kosten van een onderhoudscontract. Met die maatregelen voor woningen met balansventilatie hoopt de gemeente de ontevredenheid onder woningeigenaren in Vathorst terug te dringen.

Subsidieregeling voor woningen met balansventilatie

door André van der Velde

De GGD heeft dinsdag de resultaten gepresenteerd van een vervolgonderzoek naar de effecten van maatregelen, die genomen waren om de gezondheidsproblemen aan te pakken waarmee bewoners van woningen met balansventilatie in Vathorst kampen. Die maatregelen hebben er volgens de GGD toe geleid dat zowel het geluidsniveau als de luchtstromen in de woningen zijn verbeterd. Uit onderzoek blijkt echter ook dat desondanks nog steeds 45 procent van de bewoners ontevreden is over de balansventilatie. Reden is dat het systeem te veel lawaai maakt. Ook zijn veel bewoners ontevreden over het feit dat zij geen mogelijkheden hebben de woningen door te luchten, bijvoorbeeld door een raam open te zetten.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek, heeft het college van b. en w. samen met de woningcorporaties en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) besloten tot aanvullende maatregelen.

Zo kunnen bewoners een vergoeding krijgen voor het aanbrengen van een voorziening voor het incidenteel doorluchten van de woon- en slaapkamers met buitenlucht. Per woning komt men in aanmerking voor 50 procent vergoeding van de kosten voor het aanbrengen van bijvoorbeeld raampjes, kleppen of schuiven, met een maximum van 2.000 euro. Bewoners betalen 50 procent van de kosten zelf. Huurders kunnen kiezen voor een eenmalige betaling of een huurverhoging.

Omdat uit het GGD-onderzoek ook is gebleken dat woningeigenaren niet regelmatig onderhoud laten plegen aan het kwetsbare balansventilatiesysteem, heeft het OBV een stimuleringsmaatregel in het leven geroepen. Woningeigenaren die een onderhoudscontract afsluiten voor minstens vijf jaar, krijgen de kosten voor het eerste jaar vergoed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie