Hostel geopend bij Hogeweg

14 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

,,Wij dragen geen hoedjes en zijn geen lid van het Leger des Heils’’, vertelt hostellocatiemanager Getje Huis. ,,We hebben wel een christelijke achtergrond en onderschrijven de doelstellingen.’’ Tot vóór 5 oktober werden dakloze harddrugsverslaafden opgevangen in het Zorgcentrum aan de Kleine Haag. Daar konden ze alleen ‘s nachts slapen. In het hostel aan de Zwaluwenstraat hebben ze een eigen kamer met bed, tafel, douche en toilet. Het merendeel van de 24 kamers is inmiddels in gebruik. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimten waaronder een ‘huiskamer’ met een keuken. Voordeel van een vaste plek en een eigen kamer is dat verslaafden een geregelder leven kunnen leiden. Dan gaan ze vaak ook minder gebruiken. Elke bewoner heeft een persoonlijke begeleider. Dag en nacht zijn er altijd minmaal twee beroepskrachten aan het werk in het hostel.

Geen toegang hostelbewoners via wijk Liendert LIENDERT - Bossen bolchrysanten staan donderdag nog op de vloer van het pas geopende hostel voor harddrugsverslaafden aan de Zwaluwenstraat. Ze werden aangeboden door Tuincentrum Flower Dream. Ballonnen en vlaggetjes sieren de brede gangen van het hostel waarvoor nog een naam moet worden bedacht. De professionele opvang wordt georganiseerd door het Leger des Heils, maar het hostel is nadrukkelijk bedoeld voor alle verslaafden, ongeacht afkomst of religie.

door John Spijkerman

Het hostel ligt tijdelijk aan de Zwaluwenstraat. Bij de herinrichting van het Hogeweggebied wordt gezocht naar een definitieve plek. Hostelbewoners moeten het voetpad naar de Hogeweg gebruiken, zodat ze niet door Liendert gaan lopen. De hoofdingang aan de Zwaluwenstraat wordt afgeschermd door een hoog hek en is alleen voor personeel en leveranciers.

Bewoners van een hostel voor harddrugsverslaafden hebben vaak meerdere problemen. ,,Er zit vaak een psychiatrische stoornis achter. Dat kan een persoonlijkheidsstoornis zijn of een gebrek aan sociale contacten’’, vertelt Huis. Ook zijn er vaak schulden. ,,Het blijven mensen met een handicap. Verslaving is een ziekte’’, weet Huis. De gemiddelde leeftijd ligt boven de veertig jaar. ,,Jonge mensen komen hier niet. Die proberen ze te laten afkicken.’’ Opname in een hostel gaat altijd via een arts die diagnosticeert of iemand een kandidaat is voor een hostel. ,,Er is geen einddoel bewoners van de drugs af te krijgen. Ze mogen wel harddrugs gebruiken, maar alleen op hun eigen kamer.’’ Er mag niet worden gedeald rond het hostel.

Voor buurtbewoners in de omgeving van de Zwaluwenstraat werd op 26 september open dag gehouden. ,,Er kwamen zo’n 120 mensen’’, schat Huis. Om fricties tussen buurtbewoners en het hostel te voorkomen, is er een buurtbeheergroep ingesteld. Ook is er een zogenaamd nul-meting verricht waarbij de veiligheid in de omgeving van het hostel in kaart is gebracht. Over een half jaar wordt gekeken hoe het dan gesteld is met de veiligheid.

Buurtbewoners krijgen nog een magneetkaartje met daarop namen van begeleiders en telefoonnummers. ,,Als er klachten zijn, dan neem ik zelf de eerstvolgende dag contact op’’, verzekert Getje Huis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie