‘Er blijft hier al zo weinig over’

14 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Buurtbewoners hebben een brief gehad van de gemeente over de kap komend voorjaar. ,,Dit najaar wordt de kapvergunning verleend en in het voorjaar worden ze gekapt. Daarna blijft de zaak braak liggen’’, weet Sondorp. Zaterdag haalde ze op het Neptunusplein in korte tijd moeiteloos tientallen handtekeningen op van mensen die ook tegen de kap zijn. ,,Veel mensen weten het niet. Het is lastig ze erbij te betrekken.’’ De handtekeningen wil ze aanbieden aan wethouder Van Daalen.

Actie tegen kap kastanjebomen in Kruiskamp KRUISKAMP - ,,Ik vind het echt heel erg dat de kastanjebomen weggaan. Bomen moeten plaatsmaken voor parkeerplaatsen. Elk stukje groen in de wijk is al verdwenen”, vertelt wijkbewoonster Lonneke van Sondorp. Zij is een handtekeningenactie begonnen voor het behoud van de kastanjebomen aan de Van Randwijcklaan in het Kruiskampse gedeelte. In verband met de herinrichting van de straat wil de gemeente de 71 kastanjebomen kappen.

door John Spijkerman

,,Er komt een andere inrichting van de weg’’, vertelt gemeentewoordvoerder Van der Leest. Tussen Columbusweg en Magelhaenstraat worden veertig bomen gekapt. Tussen Magelhaenstraat en Ringweg Kruiskamp gaat het om 31 bomen. ,,De bomen verkeren al in een slechte staat door de bloedingsziekte. Ze hebben er zwaar onder te lijden als we bezig gaan met de herinrichting van de Van Randwijcklaan en het vervangen van de riolering. De werkzaamheden beginnen na de zomer 2010 en duren tot begin december 2010. De bomen staan op plekken waar ze weg moeten. We willen ze kappen voordat ze in blad staan en de vogels gaan broeden.’’ Er komen esdoorns voor in de plaats.

Sondorp wil vechten voor een leefbare omgeving in Kruiskamp. Daar horen kastanjebomen aan de Van Randwijcklaan bij. ,,De druk op dit gebied is heel hoog qua bebouwing. In Kruiskamp is de laatste jaren met wijkvernieuwing al zo veel groen verdwenen. Kinderen spelen louter nog op betonnen pannaveldjes of moeten op minieme grasveldjes laveren tussen de hondenpoep.’’ Volgens Sondorp hebben de bomen voor veel mensen gevoelswaarde. ,,Je wordt blij van kastanjes, in het voorjaar als de toortsen bloeien en in het najaar merken kinderen door het vallen van de kastanjes dat de herfst is begonnen. Echt Hollands, maar juist iets wat veel buitenlandse mensen uit de Kruiskamp ook als fijn ervaren. Grote bomen vervang je niet zomaar, en dat zit ‘m niet alleen in het terugzetten van sprietjes.’’

Sondorp heeft twijfels over het participatietraject dat de gemeente gevolgd heeft bij de herinrichting van de Van Randwijcklaan. Er zaten vijf burgers in het participatieteam. ,,Burgers in onze wijk zijn niet zo mondig. Veel mensen van buitenlandse afkomst zijn moeilijk te betrekken bij de discussie. En de meeste flatwoningen aan de Van Randwijcklaan waren al leeg, in afwachting van sloop.’’ Gemeentewoordvoerder Van Leest zegt dat het participatietraject goed is doorlopen.

Op het Neptunusplein bij Bagdad Bazar en bij Tabaksspeciaalzaak Weterings kunnen handtekeningenlijsten worden ondertekend. Voor meer info: lsondorp@casema.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie