‘Dit heeft niets van een sloopwijk’

14 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

,,Je hebt hier totaal niet de indruk dat je midden in een sloopwijk staat”, zegt directeur Koos Koolstra van Alliantie Eemvallei op de hoek van de Weberstraat en Berliozstraat, de eerste tussenstop van het fietsende gezelschap na het vertrek vanuit wijkcentrum Het Klokhuis.

Fietstochtje door Randenbroek en Schuilenburg AMERSFOORT - In Randenbroek en Schuilenburg gaat de komende jaren veel gebeuren. In het kader van Amersfoort Vernieuwt zullen veel flats worden gesloopt en worden vervangen door nieuwbouw. Samen met woningcorporaties Alliantie Eemvallei en Portaal heeft de gemeente allerlei maatregelen genomen om de wijken leefbaar te houden. Tijdens een fietstochtje door de twee wijken konden vertegenwoordigers van de lokale media met eigen ogen zien dat die aanpak lijkt te werken.

door André van der Velde

Begin 2011 zullen hier 165 appartementen worden gesloopt. Inmiddels is in overleg met de woningcorporatie de helft van de bewoners al verhuisd. Voor hen komen tijdelijke bewoners terug om leegstand zoveel mogelijk tegen te gaan. ,,Als je niet oppast, ligt verloedering op de loer”, stelt Koolstra. ,,Daarom is het heel belangrijk alles schoon, heel en veilig te houden. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat achtergelaten huisraad als banken, stoelen, koelkasten en dergelijke door de wijk gaat slingeren zijn grote containers geplaatst.”

Een belangrijke rol spelen ook de buurtopzichtteams (BBT), die vanaf eind 2007 onder meer in Randenbroek en Schuilenburg surveilleren. Zo’n BBT bestaat uit een medewerker van Alliantie Eemvallei en een eentje van Stadstoezicht. ,,Het vuil was probleem nummer 1 in deze wijk. Wij controleren en treden zo nodig handhavend op”, zegt BBT’er IJs van den Berg.

De tocht gaat verder naar het Euterpeplein. Daar blikt wethouder Jelle Hekman kort terug op de opknapbeurt. Zo hebben nu alle winkeliers nieuwe luifels. De volledige herinrichting van het plein heeft echter langer geduurd dan vooraf was gepland, iets dat tot veel ergernis heeft geleid bij de winkeliers. De gemeente heeft zelfs enkele schadeclaims ontvangen van winkeliers die stellen door de onbereikbaarheid van het plein, klanten te hebben verloren. ,,Het was een ingewikkeld project”, erkent Hekman. ,,Vervolgens krijg je te maken met fouten en tegenslagen waardoor de planning niet gehaald werd.” Schadeclaims gaan Hekman echter te ver. ,,Er is sprake van een ondernemersrisico. Maar we vinden het wel heel vervelend en daarom gaan we als gebaar samen met de winkeliers kerstverlichting regelen.”

Het inmiddels wat uitgedunde groepje fietsers gaat vervolgens naar het Operaplein in Schuilenburg voor het laatste onderdeel: de chillruimte voor jongeren 8 tot en met 21 jaar. Het winkelcentrum dat zal worden gesloopt kreeg de laatste jaren steeds meer te maken met jongerenoverlast. ,,We hebben toen naar de jongeren geluisterd en vervolgens een chillruimte ingericht”, vertelt jongerenwerker Nico Haasnoot. ,,Nu hebben we midden in een winkelcentrum een zichtbare plek voor jongeren, dat is uniek. Ook de wijkbewoners zijn hier blij mee.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie